Het gasveldwinningsveld in Eesveen.
Volledig scherm
Het gasveldwinningsveld in Eesveen. © Wilbert Bijzitter

Raad van State: Gaswinning bij Eesveen kan doorgaan

Het Canadese gaswinningsbedrijf Vermilion mag een tweede boorput in gebruik nemen op de gaswinningslocatie Eesveen. Dit besliste de Raad van State woensdag. Tegen het gaswinningsplan van Klimaatminister Wiebes bestaat veel verzet van omwonenden en de gemeentebesturen van Westerveld en Steenwijkerland.

De Raad van State schaart zich achter Wiebes en Vermilion dat bij dit relatief kleine aardgasveld de kans op aardbevingen klein is. Verder wordt er maximaal één centimeter bodemdaling verwacht. Dat is niets vergeleken bij Groningen. Vermilion wil op de grens van Drenthe en Overijssel tot 2027 maximaal 630 miljoen kuub aardgas winnen.

Bezwaren omwonenden

Omwonenden van de winningslocatie en de twee gemeenten stapten in februari naar de Raad van State om het winningsplan van tafel te krijgen. Volgens hen heeft de overheid het risico op aardbevingen rond het kleine gasveld Eesveen onderschat. Er zou niet zijn gekeken naar cumulatie met andere kleine gasvelden als Nijensleek, Vinkega en Diever.

Jeanette van der Velde, één van de omwonenden die bezwaar indiende, is teleurgesteld in de uitspraak. ,,Er was natuurlijk een kleine kans dat wij gelijk zouden krijgen, maar wat me vooral tegenvalt, is de kwaliteit van de uitspraak.”

Kritischer 

Ze had gehoopt dat de Raad van State wat kritischer zou zijn op de overheid. ,,Er had beter geluisterd moeten worden naar omwonenden en de lokale overheid. Het belang van burgers is hierin niet meegenomen.”

Van der Velde vreest vooral de gevolgen over de lange termijn. ,,Er zijn nu al enkele schademeldingen in de buurt, maar toon maar eens aan dat het door de gaswinning komt. Dat is lastig, terwijl de gevolgen voor mensen groot zijn. Er is te weinig bekend over wat kleine gasvelden precies met de ondergrond doen.”

Verdere juridische stappen kunnen de inwoners nu niet meer ondernemen. ,,Wel lopen er nog andere rechtszaken over gasvelden in de regio. We hopen dat die uitkomsten beter zijn. Ook hopen wij dat er goed toezicht  is op de winning.”

Kop van Overijssel