Volledig scherm
Langzamerhand ontstaat het 'dorpje' Bodelaeke langs de waterpartijen in de voormalige Beulakerpolder.Eigen foto

Rechter achter bezwaar buren tegen torenwoning Bodelaeke

GIETHOORN/ZWOLLE - De gemeente Steenwijkerland moet een nieuw besluit nemen over de bouw van een torenwoning in recreatiepark Bodelaeke in Giethoorn. Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle bepaald.

Volgens de rechter moet Steenwijkerland een nieuw besluit op bezwaar nemen waar het de omgevingsvergunning voor de bouw van een torenwoning op Bodelaeke betreft. Enkele omwonenden op het park stapten in september naar de rechter en gingen in beroep tegen het genomen besluit.

De gemeenteraad ging akkoord met een omgevingsvergunning voor de bouw van de door de nieuwe eigenaar te realiseren torenwoning en het afwijkend bestemmingsplan. Dat de bewoners bezwaar hebben tegen de komst van een torenwoning staat volgens hen buiten kijf. Hun bezwaar zit hem vooral in het feit dat de woning erg zou afwijken van de bestaande woningen op het park die allemaal identiek zijn. Ze willen de ruimtelijke uitstraling waarborgen. Bovendien zou het bouwwerk zon ontnemen en de privacy schaden omdat er inkijk zou zijn in andere woningen.

De rechtbank vindt dat de verleende vergunning geldt voor een bijbehorend bouwwerk of uitbreiding daarvan, maar dat het volgens het bouwplan gaat om een nieuwbouwwoning. Daarom wordt het beroep van de omwonenden gegrond verklaard. De gemeente zal derhalve een nieuw besluit moeten nemen waarin zij rekening houdt met het vonnis van de rechtbank.

Kop van Overijssel