Seks met minderjarig meisje in Steenwijk: cel geëist tegen twee mannen

Twee mannen uit Drenthe hebben een gevangenisstraf tegen zich horen eisen van drie maanden, omdat ze tegen betaling seks zouden hebben gehad met een destijds 16-jarig meisje. Dat zou onder meer gebeurd zijn in een loods in Steenwijk.

Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © Persbureau van Eijndhoven

Het balletje is aan het rollen gegaan nadat iemand vorig jaar zomer op een parkeerplaats in Ruinerwold zaken had gezien die hij niet vertrouwde. De politie ontdekte er een 48-jarige man uit Steenwijk in bijzijn van het meisje. Het bleek te gaan om een therapeut van een tbs-kliniek, die voor de tiener betalende klanten regelde. De man is eerder dit jaar veroordeeld tot 2,5 jaar cel.

Afspraakjes

Via de telefoons van het duo kwam de politie terecht bij twee klanten, H. van D. uit Stuifzand en J.B. uit Nijeveen, beiden 41 jaar, die onafhankelijk van elkaar afspraakjes hadden met het duo. In november vorig jaar zijn ze aangehouden. Achteraf kunnen de mannen zich wel de haren uit het hoofd trekken van spijt. Ze zeggen niet geweten te hebben dat het meisje nog zo jong was. ,,Walgelijk”, aldus de man uit Nijeveen, ,,als ik dat had geweten had ik zelf de politie gebeld.”

Hij ontkent overigens dat er sprake van seks is geweest, en ook van betaling. Hij was in contact gekomen met het stel via een internetsite, en had ze twee keer ontmoet. De eerste keer zou hij alleen toegekeken hebben terwijl de man en het meisje seks hadden, de tweede keer was er volgens hem niets gebeurd. En van betaling was evenmin sprake. ,,Ik wilde wat vriendschappelijks met ze opbouwen.” Hij had ze alleen als portier een keer toegang verschaft bij een uitgaansgelegenheid in Zwolle.

De man uit Stuifzand had zich door het meisje laten bevredigen, gaf hij toe. Hij wist evenmin dat ze nog zo jong was.

Excuus

Voor de officier van justitie geldt die onwetendheid niet als excuus, evenmin dat de tiener het kennelijk uit vrije wil deed. ,,De wet beschermt zestien- en zeventienjarigen, juist omdat ze nog niet volwassen zijn.” De tiener heeft zelf niet mee willen werken aan het onderzoek. Ze stond onder toezicht van Jeugdzorg en was bang voor opname in een gesloten instelling. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Kop van Overijssel