Volledig scherm
Winkelpark A32. © Artist Imression

'Steenwijk is geen plek voor Rotterdamse Markthal'

DEN HAAG/STEENWIJK – Bijna de gehele middenstand uit Steenwijk en wijde omgeving, tot in Friesland aan toe, hoopt dat de Raad van State nu eens definitief een dikke streep door het Hypermarktplan in Eeserwold naast de A32 haalt.

Vorig jaar haalde Raad al een streep door de bouw(omgevings)vergunning en toen dachten de tegenstanders dat het doek gevallen was. Maar de gemeente Steenwijk paste het plan aan en de provincie Overijssel kwam haar belofte niet na om de Hypermarkt via een verordening onmogelijk te maken. Het enige wezenlijke verschil met de vorige vergunning is dat er in de Hypermarkt geen wanden en muren mogen staan. Immers, dan zou het een gewoon winkelcentrum met detailhandel worden en dat mag (nog) net niet van de provincie en het Steenwijkerlandse bestemmingsplan. Dus tussenwandjes weg en klaar is kees, dacht de gemeente Steenwijkerland. Maar of de Raad van State daar mee akkoord gaat valt nog te bezien. In ieder geval vuurde de Raad een spervuur van kritische vragen op de gemeentewoordvoerder af.

Markthal
Zo zou niet duidelijk zijn of er zich slechts één of heel veel Hypermarkten op de toegewezen 18.000 vierkante meter zullen vestigen. Ook bleef vaag of er de Hypermarkt, te vergelijken met de bekende Franse Hypermarché, door maximaal één exploitant of heel veel kleine exploitantjes gerund mag worden. Zo werd tijdens de zitting de succesvolle Rotterdamse Markthal als voorbeeld genoemd. Maar daar is volgens de Steenwijkse supermarktuitbater Bert Vis helemaal geen markt voor in Steenwijk: ,,Je denkt toch niet dat ze helemaal uit Zwolle komen rijden voor een bakje speciale olijven. Steenwijk is geen plek voor een Markthal.”

Baksteen
Volgens Vis laten Steenwijkerland en Overijssel met dit plan de huidige middenstand vallen als een baksteen. ,,Die Hypermarkt is door iemand na het vaststellen van het bestemmingsplan alsnog ingefietst. Anders is niet te verklaren dat niemand dat woord ooit voor de vaststelling van het plan had gezien. En nu draait de gemeente het zo dat er alsnog een winkelcentrum plus bouwmarkten en auto- en motorenbedrijven op 30.000 vierkante meter wordt mogelijk gemaakt. Dit plan gaat ten koste van de binnenstad van Steenwijk. Het winkelvloeroppervlak in Eeserwold is straks nota bene groter dan het hele Steenwijkse centrum,” zei Jumbo-uitbater Vis.

Aanpassen
Aan het eind de zitting vroeg de gemeentewoordvoerder uiteindelijk of de Raad van State desnoods zelf de vergunning wil aanpassen zodat er slechts één Hypermarkt met één exploitant is toegestaan. In dat geval moet de Hypermarkt voor meer dan de helft supermarkt zijn en voor minder dan de helft warenhuis. Maar het merkwaardige is dat de gemeente geen minimumomvang voor de Hypermarkt heeft vastgesteld. Zelfs een dorpssupertje kan volgens Steenwijkerland een “Hypermarkt” zijn. Wat er dan in de rest van de 18.000 vierkante meter komt is tegenstander Vis wel duidelijk: ,,Een winkelcentrum. Er is geen supermarktconcern die hier in wil stappen. Zelfs Jumbo heeft zich al teruggetrokken. Maar je weet maar nooit welke avonturier met welk concept er in zal trekken.” Of de Raad dit keer wel door de gemeente is overtuigd zal binnen zes a twaalf weken uit de uitspraak blijken.

Kop van Overijssel