Volledig scherm
De zijgevel staat op instorten en het uitgebrande dak leunt op de instabiele eerste verdieping.

Steenwijk wil Rechter herstellen

STEENWIJK - Kippenbouillon met gerookte kip en prei, 4 euro 95 valt nog te lezen op het krijtbord voor de deur. Niemand die de komende tijd z'n vingers zal aflikken bij een van de gerechten van grand café De Rechter in Steenwijk.

Want wat woensdagochtend nog het middelpunt van het Steenwijker Marktplein was, biedt 'de dag na de brand' een trieste aanblik. Hoewel de gordijnen nog hangen en de vazen nog staan op de vensterbank op de begane grond, moet het pand als verloren beschouwd worden. Veel Steenwijkers komen donderdag kijken naar wat er over is van De Rechter. Ongeloof en tegelijkertijd de camera in de aanslag. Brandweermannen warmen zich ondertussen aan een kop koffie. Het werk zit erop, maar voor de zekerheid en veiligheid blijven ze zeker nog de hele dag de boel controleren.

Het uitbranden van het karakteristieke rijksmonument is niet alleen een groot verlies voor eigenaar Henk Smit en zijn compagnon Sander Fortunati, maar voor de hele binnenstad.

Hoe komende zomer er uit gaat zien zonder het terras van De Rechter, kunnen andere ondernemers van het Martkplein zich dan ook niet voorstellen. "Henk Smit is een belangrijke speler in de Midweekfeesten in de zomer. Hem kennende denken we dat hij wel iets zal regelen van de zomer op het plein", geeft Dré Meijer van het naastgelegen restaurant Tennessee Steakhouse aan. "En dat hopen we ook. We zijn concurrenten, maar ook vrienden." Het steakrestaurant heeft wonder boven wonder geen schade opgelopen. "Ongelofelijk, wat een geluk. De ramen zijn weer mooi schoon door het blussen, maar er is dus geen sprake van water- of rookschade." Ze draaien donderdag dan ook goed: 'ramptoeristen' komen een kop koffie drinken. "Vanmiddag komt de brandweer ook nog lunchen." Hoe anders is het aan de overkant, bij Bakkerij Bart en Puur ijs en chocolade van Anne en Josette Baas. De wind stond woensdagochtend pal op hun winkel waardoor het in de zaak nog steeds ruikt alsof er ergens brand is. Daarnaast kunnen ze door het uitvallen van de stroom alle producten in de prullenbak gooien. "Het ijs is geen ijs meer en het stinkt hier afschuwelijk", vertelt eigenaresse Josette Baas. Een professioneel bedrijf is ingeschakeld om de boel schoon te krijgen en alle medewerkers zijn opgetrommeld om mee te helpen. "We hopen zaterdag weer open te kunnen." Tijd om naar buiten te kijken heeft Baas bijna niet. Wil ze ook even niet. Ze vindt het nog steeds onwerkelijk wat er zich woensdag heeft afgespeeld in het monument aan de andere kant van het Marktplein. "Het was het mooiste pand van Steenwijk en het grand café is een begrip in de regio. Ze moeten er alles aan doen om het gebouw weer in ere te herstellen."

"We zijn ons vertrouwde Marktplein kwijt", geeft burgemeester Marja van der Tas aan. Maar hoewel Steenwijk huilt om het uitbranden van De Rechter, kijkt de stad vol goede moed naar de toekomst. Want dat er nooit meer een De Rechter zal zijn,is gewoonweg onvoorstelbaar.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kop van Overijssel