Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Archieffoto

Steenwijker autovernieler is verbijsterd over zijn eigen gedrag

Hoe hij met zijn zatte kop op een vroege zomerochtend zoveel auto’s kon vernielen: de 24-jarige J.H. uit Steenwijk kan er achteraf met zijn heldere hoofd niet bij. ,,Zoiets zit helemaal niet in mij, het is me nog nooit overkomen dat ik auto’s ben gaan slopen”, zegt hij dinsdag bij de politierechter in Zwolle.

Toch houdt de rechter hem alleen verantwoordelijk voor de vernieling van achttien auto’s, op 9 juli vorig jaar. Spiegels werden afgebroken of vernield, krassen in de lak gemaakt, ruitenwissers afgebroken. Ze veroordeelt hem tot een werkstraf van 150 uur. En nog een gevoelige dreun: hij moet vijf gedupeerden schadevergoeding betalen, bij elkaar ruim 4.000 euro. Dat valt voorlopig nog mee, want de totaal ingediende vorderingen bedragen 10.500 euro. Maar niet iedereen had er een schaderapport als bewijs bijgeleverd: zij zullen naar de civiele rechter moeten.

Voldoende bewijs

De vernielingen werden die zondagochtend rond vijf uur gepleegd in de Gasthuisstraat en de Vondelstraat in Steenwijk. Een wakker geworden bewoonster had H. gevolgd en de politie gewezen op de man. Met eigen ogen zagen agenten dat de man die zij aanhielden een beweging in de richting van een autospiegel maakte. Gevoegd bij andere getuigenverklaringen oordeelt de rechter dat er voldoende bewijs is.

Ook al vindt de advocaat dat de politie wel wat meer onderzoek had kunnen doen. Er is bijvoorbeeld niet onderzocht op vingerafdrukken of gezocht naar een pook of staaf die volgens getuigen gebruikt zou zijn. H. zit er intussen erg mee in zijn maag. Hij was nooit eerder met justitie in aanraking gekomen. Hij wist er niets meer van, en was na het horen wat hij moet hebben aangericht eerst verbaasd en toen verbijsterd over zijn eigen gedrag.

 1. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.
 2. Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk
  PREMIUM
  video

  Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk

  Voetballen doet Marco Borsato al jaren niet meer. Dus toen Kees Kist uit Steenwijk - de eerste Nederlander die ooit een Gouden Schoen kreeg - hem belde om de aftrap te doen bij het voetbaltoernooi tijdens de Kees Kist-dag in Steenwijk, sputterde de zanger wel even tegen. ,,Je hoeft alleen maar even tegen een bal te trappen’’, had Kist hem geantwoord. En voor zijn vriend streek Borsato dan toch over zijn hart.

Kop van Overijssel