Volledig scherm
De 86 meter hoge toren van de Sint Clemenskerk in Steenwijk kleurt oranje. © Wilbert Bijzitter

Steenwijker toren kleurt oranje voor Kees Kist

De 86 meter hoge toren van de Sint Clemenskerk in Steenwijk kleurt oranje. Het is een eerbetoon aan voetballer Kees Kist. 

Die werd veertig jaar geleden, in het seizoen 1978/1979, met 34 doelpunten Europees topscorer en won als eerste Nederlander de Gouden Schoen. Woensdag 17 juli is er in zijn geboortestad een heuse Kees Kist-dag en in de aanloop daarvan kleurt de kerktoren oranje op initiatief van muziekzender TV Oranje, waarvan Steenwijker Gerard Ardesch directeur is. ,,Het zal je toch gebeuren dat de Steenwijker toren een week lang in het oranje licht komt voor mij. Dat is echt kippenvel”, aldus Kist.

Tijdens de Kees Kist-dag zijn er tal van voetbalactiviteiten op de Markt. Kist zelf speelt mee in Nederlands walking footballteam met andere  oud-internationals zoals Sjaak Swart (de 81-jarige Mister Ajax), Ben Wijnstekers, Ernie Brands, Dick Schoenaker en Pierre Vermeulen. Dit walking footballteam neemt het op tegen teams van onder meer sc Heerenveen en AZ, de eredivisieploegen waarin Kees Kist ooit een succesvolle spits was.

 1. Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfplukkers jaar in - jaar uit terug komen’
  PREMIUM
  Video

  Zelf plukken groeit als kool in de regio: ‘We zien sommige zelfpluk­kers jaar in - jaar uit terug komen’

  Zelf ons maaltje fruit, groente of een bos bloemen van het veld plukken, het raakt steeds meer in. Fruittelers met zelfpluktuinen beleven hoogtijdagen nu bessenstruiken vol hangen met vruchten. Veldboeketten zijn al zo hot dat de supermarkt ze ook verkoopt, maar de echte bloemenliefhebber trekt liever zelf het veld in. Wie groente van eigen tuin wil, hoeft de schoffel niet meer ter hand te nemen. Een abonnement en je oogst je eigen bloemkool.
 2. Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk
  PREMIUM
  video

  Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk

  Voetballen doet Marco Borsato al jaren niet meer. Dus toen Kees Kist uit Steenwijk - de eerste Nederlander die ooit een Gouden Schoen kreeg - hem belde om de aftrap te doen bij het voetbaltoernooi tijdens de Kees Kist-dag in Steenwijk, sputterde de zanger wel even tegen. ,,Je hoeft alleen maar even tegen een bal te trappen’’, had Kist hem geantwoord. En voor zijn vriend streek Borsato dan toch over zijn hart.

Kop van Overijssel