Volledig scherm
© RGBStock

't PuzzelsTuk kan onder dak bij School B in Steenwijk

TUK/STEENWIJK Basisschool 't PuzzelsTuk mag van het college niet nieuw bouwen in Tuk. School B in Steenwijk heeft ruimte genoeg. "De school is juist opgericht om een school in Tuk te hebben."

Het Steenwijkerlands college wijst de aanvraag van basisschool 't PuzzelsTuk voor nieuwbouw in de kern zelf af. B en W wijzen naar School B in Steenwijk, 900 meter vanaf 't PuzzelsTuk. "Daar is sprake van leegstand en op die locatie is plaats voor beide scholen", zegt onderwijswethouder Dieke Frantzen. "Voor ons is dat een belangrijke reden geweest tot dit besluit te komen." Interim directeur Piet Stuivenvolt van 't PuzzelsTuk is 'teleurgesteld'. "Je houdt in je achterhoofd dat dit kan gebeuren, maar je hoopt op nieuwbouw in Tuk."

Pasmanweg
't PuzzelsTuk - in augustus 2011 begonnen als bijzonder neutrale basisschool - heeft nu nog onderdak in een tijdelijke voorziening aan de Pasmanweg in Tuk. Inmiddels valt de school met behoud van het neutrale karakter onder Stichting Catent, die in Steenwijkerland drie rooms-katholieke basisscholen heeft. Door de fusie met Catent heeft 't PuzzelsTuk een permanente status gekregen en daarmee recht op permanente huisvesting.

En dat wordt wat het schoolbestuur betreft nieuwbouw in Tuk voor rond de 70 leerlingen tellende basisschool. Stuivenvolt: "School B is een prachtige school, daar gaat het niet om. Maar 't PuzzelsTuk is opgericht om een school in Tuk te hebben. Er is nieuwbouw in Tuk aangevraagd."

Wethouder
Wethouder Frantzen: "We begrijpen dat het schoolbestuur een sterke voorkeur heeft voor een eigen school in Tuk. Als college hebben we de mogelijkheid van nieuwbouw ook zorgvuldig bekeken. Het is onze taak om te zorgen voor een goede huisvesting. Daarbij kijken we ook naar financiële haalbaarheid én streven we naar effectief en efficiënt gebruik van maatschappelijk vastgoed." Frantzen wijst op de vele leegstand in bestaande schoolgebouwen. De verwachting is dat dit nog meer wordt gezien het teruglopende leerlingenaantal. "Die leegstand kost de gemeenschap veel geld." De leerlingen van 't PuzzelsTuk gaan voor gymnastiek al naar School B. "De locatie is vanuit Tuk goed bereikbaar", aldus Frantzen.

Interim directeur Stuivenvolt legt zich niet neer bij het collegebesluit. "De grootste teleurstelling is dat de school wat het college betreft niet in Tuk blijft. Ik denk dat daar het laatste woord nog niet over gezegd is. Ik hoop op en heb hele hoge verwachtingen van de gemeenteraad. Nieuwbouw voor 't PuzzelsTuk zou een mooi kerstcadeau zijn."

Kop van Overijssel