Tientallen gestolen busjes gestript: inval in Steenwijk en drie leden No Surrender opgepakt

videoDe politie heeft vandaag drie No Surrender-leden opgepakt. De drie mannen, uit Noordwolde en Vledder, worden verdacht van het helen en omkatten van zo’n vijftig gestolen voertuigen. De arrestaties zijn onderdeel van een groot politieonderzoek, waarbij vanmorgen invallen zijn gedaan in vijf panden in Noordwolde, Steenwijk en Vledder. Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen.

Marjolein Wildeman, teamchef politie Zuidoost Fryslân: ,,Vooral in een kleine gemeenschap als in Noordwolde heeft dit grote impact. Vanuit het dorp kregen we signalen dat de drie verdachten zich gedragen alsof niemand ze iets kan maken. Dat kan natuurlijk niet.’’ De politie heeft het vermoeden dat de drie verdachten nog meer op hun kerfstok hebben. ,,We hebben vermoedens dat ze ook nog andere strafbare feiten hebben gepleegd, waarvan mensen geen aangifte hebben gedaan. We weten niet waarom, maar we denken dat dat te maken heeft met hun intimiderende gedrag. We komen graag in contact met mensen die nu misschien alsnog een verklaring willen afleggen. De wijkagent is daarvoor een prima eerste aanspreekpunt,’’ aldus Wildeman.

Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen vanwege een groot onderzoek naar ondermijning.
Volledig scherm
Bij een autobedrijf in Steenwijk werd de handelsvoorraad in beslag genomen vanwege een groot onderzoek naar ondermijning. © Fotopersbureau Steenwijk
André van de Nadort, burgemeester van de gemeente Weststellingwerf.  Hij was gemeenteraadslid (PvdA) in Steenwijkerland van 2003 tot 2006 en vervolgens tot tot 2009  wethouder in die gemeente.
Volledig scherm
André van de Nadort, burgemeester van de gemeente Weststellingwerf. Hij was gemeenteraadslid (PvdA) in Steenwijkerland van 2003 tot 2006 en vervolgens tot tot 2009 wethouder in die gemeente. © Gemeente Weststellingwerf

André Van de Nadort, burgemeester van de gemeente Weststellingwerf, vult aan: ,,Het is onaanvaardbaar dat lokaal een angstcultuur ontstaat omdat inwoners, ondernemers en ook medewerkers van de gemeente geïntimideerd en bedreigd worden. En ondernemers worden zo gedupeerd door oneerlijke concurrentie. Daarom gaat de gemeente met de politie bekijken welke bestuurlijke maatregelen we in deze zaak kunnen nemen.’’ 

Op bestelling

De drie mannen van 63, 39 en 26 jaar uit Noordwolde en Vledder worden ervan verdacht in een georganiseerd verband de bussen te helen en/of om te katten, een methode waaarbij het gestolen voertuig een nieuwe ‘identiteit’ krijgt. De politie vermoedt dat de verdachten sinds begin 2018 minimaal vijftig busjes op bestelling hebben laten stelen, met name in de omgeving Amsterdam en Arnhem. De schade voor de gedupeerden wordt geschat op zo’n 430.000 euro.

De zaak kwam aan het licht na een melding bij Meld Misdaad Anoniem, dat er in een loods in Wijnjewoude en Noordwolde onderdelen van gestolen voertuigen te vinden waren. De politie deed in oktober 2018 een inval en trof inderdaad onderdelen van gestolen busjes aan. De loodsen werden leeggehaald en de recherche begon een vervolgonderzoek. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de bedrijfsbusjes binnen een paar dagen na diefstal volledig zijn gestript. De onderdelen zijn daarna verhandeld en opgeslagen. De verdachten verdienden hun geld met de handel in gestolen voertuigen, die zij via hun bedrijf verkochten.

Posities

Bij de politie staan de drie verdachten bekend als leden van de verboden motorclub No Surrender. Binnen die club namen de drie mannen deel aan vergaderingen. Verder hebben ze volgens de politie ook ‘posities’ binnen No Surrender bekleed.

De drie verdachten worden vrijdag 15 november voorgeleid aan de rechter-commissaris.

  1. Naast de hoon over drukte in Giethoorn krijgt burgemeester Bats ook veel steunbetuigingen
    PREMIUM

    Naast de hoon over drukte in Giethoorn krijgt burgemees­ter Bats ook veel steunbetui­gin­gen

    Een flink aantal inwoners van Giethoorn mag, op social media, van mening zijn dat het afgelopen zondag rustig was in het waterdorp, burgemeester Rob Bats zegt toch heel andere signalen te hebben gekregen. De berichten die hem bereikten, én wat de sinds enige tijd in Giethoorn woonachtige burgemeester met eigen ogen heeft gezien, rechtvaardigen volgens hem het afkondigen van een vaarverbod.

Kop van Overijssel