Volledig scherm
PREMIUM
Sinds de Nashville-verklaring in het nieuws kwam, staat het leven van Jolanda op z’n kop. © Wilbert Bijzitter

Transgenderpastor Jolanda: de man die als vrouw God niet wilde kwijtraken

videoOp het dieptepunt van haar leven werd ze schriftelijk doodverklaard door familieleden. Want een man die als vrouw verder wil, dat bestond niet in het streng gereformeerde milieu waarin ze opgroeide. Inmiddels is Jolanda Molenaar (64) geworden wie ze wil zijn mét behoud van haar geloof. Ze staat als lekenvoorganger op de kansel in haar woonplaats Steenwijk en studeert theologie met als doel de eerste transgenderpastor te worden. ,,Ik wil een rolmodel zijn.”

Hoogblond haar in een paardenstaart, lippenstift, oorbellen, een kleurrijke sjaal, een jurk met een maillot eronder. Het plaatje is compleet en daar doet de diepe mannenstem niets aan af. ,,Mensen zien een vrouw, totdat ik mijn mond opendoe. Eerder vond ik dat wel vervelend, maar dankzij het zingen in een kerkkoor heb ik mijn eigen schroom overwonnen. Als ik in de spiegel kijk zie ik mijn hele levensgeschiedenis, maar kan ik wel huilen van geluk dat het allemaal goed gekomen is.”

  1. Vechtsportgala in Steenwijk kan ook zonder de populariteit van Badr en Rico
    PREMIUM

    Vechtsport­ga­la in Steenwijk kan ook zonder de populari­teit van Badr en Rico

    Door de enorme publiciteit rond de gevechten tussen Badr Hari en Rico Verhoeven neemt de populariteit van vechtsporten rap toe in ons land. Vechtsportgala's liften hier vrolijk op mee. Alhoewel de Battle under The Tower in Steenwijk het toch aardig op eigen kracht doet, meent organisator Gerry Lubbelinkhof. ,,Hier hebben we al jaren een volle bak. VIP-ruimte en tribunes. Alles bij elkaar praat je dan toch gauw over zo'n 1300 bezoekers’’, zegt hij zaterdagavond in een volle Meenthe.

Kop van Overijssel