Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Veelpleger (38) opnieuw de cel in na ‘gratis’ tanken met gestolen auto uit Steenwijk

De 38-jarige Jacobus H. moet van de rechtbank in Zwolle negen maanden de cel in, waarvan vier voorwaardelijk. Hij pikte op 3 maart een Fiat Punto bij een garagebedrijf in Steenwijk, tankte daar vervolgens mee in Havelte zonder te betalen en nam in Slagharen een paar kentekenplaten mee.

Aanvankelijk werd H. ook nog beticht van nóg een autodiefstal in Steenwijk. De eigenaar van de wagen rende even snel de winkel in voor wat drinken en liet de motor lopen. Toen hij terugkwam was zijn auto weg.

Op bewakingsbeelden was iemand te zien, die lijkt op H.. ‘Maar hij is niet herkenbaar genoeg in beeld, dus ik vraag hiervoor vrijspraak’, zei de officier daar twee weken geleden over tijdens de rechtszitting in Zwolle. Dat deed ze ook voor een vijfde aantijging; het in brand steken van de gestolen Fiat Punto vlakbij het huis van zijn moeder.

‘Ik vermoed wel dat meneer het heeft gedaan, maar er ontbreekt keihard bewijs’, legde ze de rechtbank uit. Voor de overige drie feiten eiste ze vier maanden cel onvoorwaardelijk, daarvan heeft hij inmiddels 87 dagen uitgezeten.

Schadevergoeding

De rechtbank besliste donderdag het eens te zijn met de officier en sprak H. vrij van de autodiefstal in Steenwijk en de brandstichting in de Fiat Punto. Maar voor de rest ligt er wat haar betreft voldoende bewijs. De man moet daarom ook 1692, 50 euro aan schade vergoeden.

H. - die ten tijde van deze misdrijven net uit een twee jaar durende opsluiting voor veelplegers kwam - heeft alle strafbare feiten overigens steeds ontkend. Hij moet zich van de rechtbank tijdens zijn proeftijd houden aan allerlei voorwaarden, zoals bijvoorbeeld opname in een zorginstelling, contact houden met de Reclassering en meewerken aan urinecontroles. Volgens deskundigen heeft hij namelijk adhd en een drugsverslaving.

Kop van Overijssel