Volledig scherm
ANP

Veertien lintjes uitgereikt in Kop

NOORDWEST-OVERIJSSEL - De burgemeesters van Zwartewaterland, Staphorst en Steenwijkerland hebben vrijdagmorgen bij elkaar dertien dezelfde koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van de drie gemeenten.

Twee inwoners van Zwartewaterland, vier Staphorsters en zeven uit Steenwijkerland werden in de respectievelijke gemeentehuizen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De veertiende en tevens hoogste decoratie werd door wethouder Luc Greven thuis uitgereikt aan Henk Visser. Deze Steenwijker kreeg de versierselen bij het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau.

'Ridder' Visser was gemeenteraadslid in zijn woonplaats van 1966 tot de herindeling van Steenwijk en Steenwijkerwold zes jaar later. Tussen 1974 en 1990 maakte hij vier aaneengesloten periodes vol als wethouder. Daarnaast maakte Henk Visser zich verdienstelijk als voorzitter van diverse sportclubs, waaronder voetbalvereniging Steenwijk (Rood-Wit). Onder zijn voorzitterschap werd het eerste elftal vier keer op rij kampioen om uiteindelijk naar de zondaghoofdklasse van het amateurvoetbal te promoveren.

Frits Weijs uit Sint Jansklosoter trad gisteren als Lid toe tot de Oranje-orde. Hij is 40 jaar (bestuurs)lid van muziekvereniging Soli Deo Gloria en organiseert jaarlijks de dodenherdenking(en) in de voormalige gemeente Brederwiede. Dezelfde onderscheiding ging naar Joop Stam uit Belt-Schutsloot. Stam was mede-oprichter van sportvereniging Belt-Schutsloot (SVBS'77). Al vele jaren is hij ook actief bij de ijsclub, de vereniging Dorpsbelangen en de Oranjevereniging.

Clasien Koopmans uit Blokzijl was in 1986 betrokken bij de oprichting van museum Het Gildenhuys en tot 2011 bestuurslid van stichting Oud-Blokzijl. Tot 1995 was ze twaalf jaar lang bestuurslid van de Vereniging voor Toeristisch en Recreatief Belang in Blokzijl. Haar stadgenoot Ad Klarenberg werd onder meer onderscheiden voor zeventien jaar raadslidmaatschap, bestuurswerk bij de bibliotheken in de regio, de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en Lionclub Steenwijk.

Ossenzijliger Max Rispens 'verdiende' zijn lintje vooral in zijn voormalige woonplaats Wijchen. In 2005 werd hij voorzitter van Stadsmuseum Steenwijk.

Tjitske Vollema uit Steenwijk was bijna een kwart eeuw actief voor de Gereformeerde Kerk. Nog steeds is ze bestuurslid van het Christelijk Gemengd Koor in haar woonplaats en werkt ze vrijwilliger in verzorgingshuis Nijenstede. Laatste gedecoreerde in Steenwijkerland is Lubbie Hetebrij, al twintig jaar betrokken bij de ondersteuning van hulpbehoevende gezinnen in Roemenië. Decennia lang collecteerde ze voor diverse goede doelen. Hiervoor werd ze vorig jaar al door de Nierstichting onderscheiden.

Burgemeester Bilder van Zwartewaterland reikte Oranjelintjes uit aan Aart Visscher uit Genemuiden en Jan Alfers Westrik uit Zwartsluis. Visscher werd gehuldigd vanwege zijn belangeloze opvang van buitenlandse vrachtwagenchauffeurs die soms een heel weekeinde moeten wachten om hun truck in Genemuiden te kunnen lossen of laden. Zwartsluiziger Jan Alfers Westrik kreeg koninklijke waardering voor zijn bestuurswerk bij ijsclub Concordia, bijenhoudersvereniging Meppel, kerkelijke instellingen en tuindersvereniging 'De Eerpel'.

In Staphorst viel vier inwoners de koninklijke eer te beurt. Hilligje Kok-Bisschop kreeg een lintje voor haar verdiensten op kerkelijk gebied, bij hulptransporten naar Oost-Europa, de museumboerderij en Dorpsraad Rouveen. Janneke Veerman-Krikken uit IJhorst is of was actief in de bibliotheek, bij volleybalvereniging Doka, de voetbalvereniging en het dorpsblad. Albert Troost is nog steeds vrijwilliger bij Tafeltje Dekje, in het speciaal onderwijs en bij de Staphorster jaarmarkt. Zes jaar lang was hij chauffeur van de buurtbus. Het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau ging ook naar gemeenteraadslid Dik Vedder voor zijn inzet als schoolbestuurder, ouderling van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) en het nodig bestuurlijke werk bij het vroegere Gereformeerd Politiek Verbond, nu ChristenUnie.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kop van Overijssel