Volledig scherm
De ijzeren brug over de spoorlijn Zwolle-Leeuwarden is sinds maandag afgesloten voor vrijwel alle gemotoriseerd verkeer. © Van Oost Media

Vervormingen aan ijzeren brug in Witte Paarden: draagkracht niet gegarandeerd

De ijzeren brug in Witte Paarden is afgesloten, omdat bij een inspectie vervormingen aan brugonderdelen zijn geconstateerd. Deze vervormingen hebben gevolgen voor de draagkracht van de brug over de spoorlijn Zwolle-Leeuwarden.

De gemeente Steenwijkerland en spoorbeheerder ProRail hebben maandag samen besloten de ijzeren brug onmiddellijk te sluiten.

De afsluiting geldt voor vrijwel alle gemotoriseerd verkeer. Voetgangers, (brom)fietsers en motorrijders mogen nog wel over de brug. Omwonenden worden per brief over de afsluiting geïnformeerd.

Tot maandag was de ijzeren brug toegankelijk voor verkeer met een maximum gewicht van vier ton. Gesignaleerd is dat ook zwaardere voertuigen van de brug gebruikmaken.

Draagkracht

Bij een onlangs in opdracht van ProRail uitgevoerde inspectie zijn vervormingen aan onderdelen van de brug geconstateerd. Deze hebben consequenties voor de draagkracht van de brug over het spoor. Reden voor ProRail de gemeente Steenwijkerland te vragen de brug af te sluiten voor vrijwel alle gemotoriseerd verkeer.

Om te voorkomen dat gemotoriseerd verkeer toch over de brug gaat, is deze met betonblokken afgesloten. Door de afsluiting moet het verkeer tussen Witte Paarden en de Eese/Woldberg omrijden via Willemsoord. Hulpdiensten zijn over de afsluiting en de omleidingsroute geïnformeerd.

ProRail gaat de komende periode de schade in beeld brengen en onderzoekt welke maatregelen nodig zijn om de brug weer toegankelijk te maken voor gemotoriseerd verkeer. Hoe lang de afsluiting duurt, is op dit moment nog niet duidelijk.

  1. Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk
    PREMIUM
    video

    Voor Kees Kist komen Marco Borsato, Sjaak Swart en Mario van der Ende met liefde naar Steenwijk

    Voetballen doet Marco Borsato al jaren niet meer. Dus toen Kees Kist uit Steenwijk - de eerste Nederlander die ooit een Gouden Schoen kreeg - hem belde om de aftrap te doen bij het voetbaltoernooi tijdens de Kees Kist-dag in Steenwijk, sputterde de zanger wel even tegen. ,,Je hoeft alleen maar even tegen een bal te trappen’’, had Kist hem geantwoord. En voor zijn vriend streek Borsato dan toch over zijn hart.

Kop van Overijssel