Volledig scherm

Video | Camera's bij ijzeren brug in Witte Paarden om te zware overtreders op te sporen

WITTE PAARDEN/BAARS - Over de ijzeren brug tussen de buurtschappen Witte Paarden en Baars in de gemeente Steenwijkerland mag geen verkeer zwaarder dan 4 ton. Die restrictie wordt nogal eens genegeerd. Om de overtreders op te sporen, zijn camera's bij de metalen spoorbrug geplaatst.

Onderhoud aan de brug is hard nodig, maar volgens eigenaar ProRail is het niet zo dat de brug ineens op instorten staat. De brug uit 1865 kan nog wel een eeuw mee. De maximale belasting is vooral hinderlijk voor landbouwverkeer, dat een half uur moet omrijden. Buurtbewoner en treinliefhebber Van Essen uit Tuk geniet van de brug tijdens z'n dagelijkse wandelrondje. "Een echt knap staaltje staal, maar de eigenaar mag nu wel even over de brug komen."

De IJzeren Brug tussen Baars en Witte Paarden wordt nu met camera’s beveiligd. Al jaren mag verkeer zwaarder dan 4 ton niet over de brug, maar dat wordt nogal eens genegeerd. Camera’s moeten overtreders nu opsporen. Onderhoud aan de brug is hard nodig maar het is niet zo dat de brug nu ineens op instorten staat. De brug stamt uit 1865 en kan nog wel een eeuw mee. In die tijd was een draaggewicht van 4 ton prima. Nu is vooral landbouwerkeer de dupe. Omrijden kost zomaar een half uurtje extra.

Kop van Overijssel