Volledig scherm
De 13-jarige Hessel mocht explosieven uit de Tweede Wereldoorlog laten ontploffen tijdens zijn snuffelstage bij de EOD. © video-still

Video | Hessel (13) laat bommen ontploffen in Havelte

HAVELTE/STEENWIJK - Scholier Hessel Prakken (13) uit IJhorst viel vrijdag met z'n neus in de boter tijdens een dagje 'snuffelstage' met politiebrigadier Simon Hoekstra.

Op het weidse militaire oefenterrein bij de Johannes Postkazerne in Havelte mocht hij van de mannen van de Explosieven Opruimingsdienst op de knop drukken om een aanzienlijke lading nooit ontplofte bommen en andere explosieven uit de Tweede Wereldoorlog onder een veilige vracht zand alsnog te laten springen.

Landgoed De Eese
Het onschadelijk gemaakte oorlogstuig werd afgelopen weken gevonden op landgoed De Eese bij Steenwijk. Defensie is daar al enige tijd met het zoeken naar militaire munitie. De Eese is namelijk een van de gebieden in het grensgebied van Overijssel en Drenthe waar oorlogsgeweld tussen 1940 en 1945 flinke sporen naliet.

Dik duizend bommen
Zo bombardeerden geallieerde gevechtsvliegtuigen eind 1944 en begin 1945 de Duitse 'Flugplatz' tussen Steenwijk en Havelte. Alleen al op 17 september van het voorlaatste oorlogsjaar kwamen daar dik duizend bommen naar beneden, die lang niet allemaal explodeerden. En twee maanden voor de bevrijding vielen hier zelfs burgerslachtoffers toen geallieerde piloten tweeduizend zware bommen lieten vallen. Vijftig huizen raakten rijp voor de sloop, de dorpskerk werd een gatenkaas en de Flugplatz oogde na de aanval als een maanlandschap.

Vijftig bunkers
Iets verderop, eveneens op grondgebied van landgoed De Eese, bevonden zich bovendien vijftig bunkers met metersdikke muren voor opslag van munitie voor de Duitse bezetters. Kort en langer na de oorlog werd weliswaar werk gemaakt van het vinden en opruimen van het 'vergeten' oorlogstuig, maar een paar jaar geleden bracht onderzoek aan het licht dat er nog genoeg scherpe bommen en granaten begraven liggen.

Eerder dit jaar trokken de gemeente en het Rijk ruim 400.000 euro uit om de precieze locaties te vinden en de gevaarlijke explosieven te ruimen.

De 13-jarige Hessel Prakken uit IJhorst (gemeente Staphorst) viel vrijdag met z'n neus in de boter. Hij liep een dag een snuffelstage mee met brigadier Simon Hoekstra en mocht van de EOD (Explosieven OpruimingsDienst) op het knopje drukken om de gevonden bommen te laten ontploffen.

Kop van Overijssel