Vollenhove wandelt door de tijd op dag van de geschiedenis

In Vollenhove is vanmiddag zo door de buien heen de Dag van de Geschiedenis gehouden. Thema dit jaar was Zij/Hij, waarin onder meer een modeshow met authentieke kledij werd gelopen. Daarvoor werd de hulp van stichting Oud-Oranje ingeroepen, die in die zin uit de kast kwam. ,,Kleding is een spiegel van de tijd.”

Volledig scherm
In Vollenhove werd een kostuummodeshow gehouden. Albert Kool van de stichting Oud-Oranje praat het evenement aan elkaar. © Wilbert Bijzitter

De stichting Oud-Oranje, dat shows met historische kostuums verzorgt, had voor de gelegenheid een collectie meegenomen van 1860 tot 1980. Albert Kool van de stichting geeft aan dat ‘kleding een spiegel van de tijd is', terwijl achter hem het hippietijdperk op de catwalk wordt benadrukt. ,,Baas is eigen buik, je ziet het.”

De Dag van de Geschiedenis werd onder meer georganiseerd door het gemeentearchief Steenwijkerland, met hulp van het Stadsmuseum CHC Vollenhove en dus stichting Oud-Oranje. De historie werd zodoende aan de hand van kleding en het daarbij horende thema verteld. ,,Zij/Hij”, verduidelijkt Kool. ,,Er zitten zoveel dingen vervat in onze manier van kleding dragen. Politiek, geloof, wie we zijn. Het klopt dat de dames er wat kleurrijker bijlopen dan de heren. Laten we eerlijk zijn: de man is daarin altijd wat bescheidener.”

Kop van Overijssel