Volledig scherm
Bij controles in Steenwijk en omgeving hebben ruim tweehonderd mensen een blaastest ondergaan. Niemand had te diep in het glaasje gekeken. © Politie Steenwijkerland

Vooral fietsers op de bon bij controles Steenwijk

Twaalf bekeuringen voor fietsen zonder licht, een boete voor het ontbreken van een kinderzitje en een ondeugdelijke aanhanger. De politie van Steenwijkerland heeft vrijdag een grote controle gehouden in Steenwijk. Van de ruim 200 mensen die een blaastest ondergingen had niemand te diep in het glaasje gekeken.

De controles begonnen vrijdagmiddag en werden tot in de avonduren op verschillende plaatsen in en rond Steenwijk gehouden. De focus van de agenten lag op het rijden onder invloed en fietsers die zonder licht of met slechte verlichting op pad gingen. De politie werd ondersteund door Veilig Verkeer Nederland.

Medewerkers van die club hebben bij zeventien fietsers ter plekke de verlichting gerepareerd, zodat ze hun weg konden vervolgen. Twaalf fietsers liepen tegen de lamp omdat ze helemaal geen licht droegen en keerden met een prent huiswaarts.

Drugs

Van de 234 bestuurders die een blaastest werd afgenomen, dook bij drie de waarde ‘P/A’ op. Zij hadden alcohol op, maar mochten doorrijden omdat ze allen geen beginnend bestuurder waren. Eén bestuurder bleek na een speekseltest onder invloed te rijden van drugs en had ook een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich. Die is ingeleverd bij de politie.

Dan was er nog een bestuurder die het bont maakte door een kindje bij zich te hebben dat niet op de juiste manier in het voertuig kon zitten. Deze bestuurder heeft een bekeuring gekregen, net als een passant die zijn aanhanger niet in orde had.

Volledig scherm
Twaalf fietsers kregen in Steenwijk een bon, omdat ze hun verlichting niet voor elkaar hadden. Mensen van Veilig Verkeer Nederland repareerden ter plekke de verlichting van zeventien fietsers. © Politie Steenwijkerland
 1. Zweten in sluis bij Wanneperveen: ‘De vrouw krijgt altijd de schuld als het misgaat’
  PREMIUM
  VIDEO

  Zweten in sluis bij Wanneper­veen: ‘De vrouw krijgt altijd de schuld als het misgaat’

  Met horten en stoten varen dit weekend honderden zeilboten, motorjachten en sloepjes door de overvolle Beukerssluis bij Wanneperveen. Op zoek naar verkoeling op het water. Het zweet breekt menig schipper uit wanneer de sluis in het vizier ligt. En daar is dan sluiswachter Lammert de Bruin om al die roergangers veilig door het smalle gevaarte te loodsen. ,,Het is altijd weer een soort puzzel om iedereen erin te krijgen.”
 2. Sticker leert Chinezen in Giethoorn: ‘Hoe poep je op een Westers toilet?’
  PREMIUM
  Video

  Sticker leert Chinezen in Giethoorn: ‘Hoe poep je op een Westers toilet?’

  Het ziet er misschien wat lollig uit, zo'n sticker met de do's en don’ts van toiletgebruik, maar in sommige toeristenoorden is het bittere noodzaak. ,,De Chinezen gaan gehurkt bovenop de toiletbril zitten omdat ze dat zo gewend zijn", zegt Erik-Jan Slomp van Smits Paviljoen in Giethoorn. ,,Maar zo breekt wel de toiletbril af, om nog maar te zwijgen over de troep die achterblijft als ze hebben gepoept.”

Kop van Overijssel