De vuurshow van Esther Soolsma uit Leeuwarden tijdens ‘Kopje Cultuur’ in Steenwijk. ©Martijn Bijzitter
Volledig scherm
De vuurshow van Esther Soolsma uit Leeuwarden tijdens ‘Kopje Cultuur’ in Steenwijk. ©Martijn Bijzitter © Martijn Bijzitter

Vurig ‘Kopje Cultuur’ dreunt nog na in Steenwijk

Staat de zon hoog? Dan kan het doek op. Spreekwoordelijk dan, want feitelijk is heel Steenwijk afgelopen weekend het decor van ‘Kopje Cultuur’. Een evenement met een potpourri van schone kunsten, waar Steenwijk al negentien jaar mooie sier mee maakt.

De mix van Uitmarkt en Open Monumentendag is een uitgekiende. Ook op nazomerzon lijkt 'Kopje' patent te hebben. Steenwijk puilde uit voor een explosie van entertainment. Op elke straathoek en onder elk kruisgewelf wachtte aanbod dat gezien en gehoord wilde worden. Een smeltkroes van dans, muziek, acrobatiek, cabaret, poppenspel, poëzie en theater.

Quote

Kopje moet een feestje zijn voor iedereen, dus als je niet naar ons kunt komen zoeken we jou op."

Monique Bos, Organisatie Kopje Cultuur

Park

,,Kopje moet een feestje zijn voor iedereen, dus als je niet naar ons kunt komen zoeken we jou op." Monique Bos van de organisatie doelde op acts voor ouderen in Nijenstede en Zonnekamp. Op de Paardenmarkt hupsten tieners strak ingestudeerde pasjes op opzwepende beats. Die aanstekelijke power ging als lopend vuurtje door stad en park, met 'Het beste van de Buren' op de kop van de Gasthuisstraat (Turkse hapjes, Afrikaanse djembé én Vollenhoofs jeugdfanfare). ,,Zo konden we Rams Woerthe overdag nauwer bij het stadsprogramma betrekken, het publiek liep zo makkelijker het park in.”

Bordes

Die parkbeleving blijft magisch, vooral in schemeruren. Het 'historisch spektakel' op het bordes van de villa bekoorde een select gezelschap, maar in verlichte staat en met een handvol velden vol acts liep het 's avonds (én zondagmiddag) weer ouderwets storm. Vurige Spaanse klanken in de koepel en indrukwekkende shows van 'firegirl' en 'Vuur en Vlam'. Verderop, op het balkon van 't Veerhuys, speelde de Gieterse band The Radiators het dak eraf. Of nou ja, er was geen dak. Tot in de late uurtjes werd er geswingd.

Jubileum in 2020

Kopje Cultuur viert in 2020 de twintigste editie. ,,Natuurlijk denken we stiekem al aan de invulling van ons jubileum”, zegt Monique Bos. Feestelijk maar ingetogen, dat wordt het credo ,,Je kunt wel helemaal over ‘the top’ gaan, maar het moet ook betaalbaar blijven. Kopje Cultuur is nog steeds gratis toegankelijk voor publiek, we willen dat iedereen in aanraking kan komen met kunst en cultuur, ook als je het minder breed hebt.” Donateurs zijn welkom. ,,We hebben er nu 260 en dit weekend flink gelobbyd, we willen toe naar 500 vaste vrienden.”

Kopje staat open voor samenwerking in de regio - zorgde op verzoek ook voor de omlijsting van het corso in Sint Jansklooster -, al blijft het bewust een Steenwijks feestje. ,,Alle dorpen en stadjes hebben hun eigen, unieke evenementen. Al kun je soms, door samen te werken, meer bereiken en de festiviteiten naar een hoger plan tillen. Je moet ook openstaan voor verandering.”

  1. Fietsende toerist raakt bij het fietserspontje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrichtingsverkeer?’
    PREMIUM
    Coronamaatregelen

    Fietsende toerist raakt bij het fietsers­pon­tje in Jonen het spoor bijster: ‘Hoezo eenrich­tings­ver­keer?’

    Schipper Ronald van het fietspontje in Jonen haalt er inmiddels zijn schouders al bij op. De hele dag door negeren fietsers het eenrichtingsverkeer op het Jonenpad in in Dwarsgracht en stuiten dan bij hem op een onverbiddelijk: ,,Nee, u zult moeten omdraaien en omrijden". Vanwege de smalle fietspaden in Steenwijkerland geldt op meerdere smalle fietspaden eenrichtingsverkeer. En dus ook in Jonen.

Kop van Overijssel