Volledig scherm
Annemarie de vries en Simon Piest van Ruzig Volk zingen na de onthulling van het bootbushokje het afscheidslied 't Vene op de melodie Brabant van Guus Meeuwis. © Wilbert Bijzitter

Wanneperveens bootbushokje komt weer terug aan Veneweg

Het plotseling verdwenen bootbushokje bij camping Aan 't Wiede in Wanneperveen is terug. De Veneger cabaretgroep Ruzig Volk ‘ontfermde’ zich over het bijzondere bushokje, toen dat begin dit jaar van de gemeente Steenwijkerland weg moest, en kwam er dit weekend weer mee op de proppen.

Tijdens de drie voorstellingen ‘Je hebt het er maar mee te doen...’ in dorpshuis De Wanne mocht het bijzondere bushokje natuurlijk niet ontbreken. ,,Wij willen het bij deze officieel teruggeven aan de familie Doze en beloven plechtig dat we het bij hen of op een andere plek in ons dorp weer neerzetten. En als de gemeente dan weer gaat sputteren, gaat het weer weg en duikt het elders weer op’’, aldus Annemarie de Vries van Ruzig Volk bij de onthulling op het podium.

Veneweg

Inmiddels is de Veneger cabaretgroep duidelijk dat de familie Doze de oude zeilboot niet terug hoeft. ,,We hebben de familie donderdagavond bloemen en excuses aangeboden, maar ze vonden het geweldig’’, vertelt tekstschrijver Hetty Arts. ,,De familie hoeft het hokje niet terug. Het komt niet waar het stond, maar het komt in ieder geval weer aan de Veneweg te staan.’’

Begin dit jaar kreeg eigenaar Alice Doze van camping Aan ‘t Wiede handhavers van de gemeente Steenwijkerland op bezoek. Het bijzondere en veel gefotografeerde bushokje in de berm van de Veneweg - ‘gewoon een leuk idee van mijn vader’ - moest na twee jaar weg omdat er klachten over gekomen waren.

Geheim

De campingeigenaar kreeg te horen dat de boot op z’n kant voor 1 maart weg moest zijn. Het bootbushokje was echter twee weken na het handhaafbericht, dat zelfs de landelijke media haalde, al verdwenen. Op de plek van de oude zeilboot stond opeens een bord met de ludieke tekst ‘ik kom terug. hopelijk houd deze jullie droog!!!’. Dat laatste slaat op de paraplu, die aan het bermbord bij de bushalte was bevestigd.

,,We hebben het op een avond rond middernacht opgehaald met een vrachtwagen’’, vertelt Arts. ,,Dat moest voordat de gemeente het weg zou halen of de familie Doze. Wij zijn met veertien man en alle veertien hebben we het geheim weten te houden.’’ Waar de oude zeilboot al die tijd verstopt is geweest, wil Arts niet zeggen. Dat geldt ook voor de plek aan de Veneweg waar het bootbushokje straks weer opduikt.

Kop van Overijssel