Volledig scherm
De NVWA trof 100 koeien en 80 schapen aan die door een boer uit Steenwijkerland ernstig werden verwaarloosd. © NVWA

Zieke dieren en schimmel in voer: 180 dieren afgevoerd bij boer uit Steenwijkerland

UpdateBij een boer uit de gemeente Steenwijkerland zijn onlangs ruim 100 koeien en 80 schapen afgevoerd. De dieren leefden onder erbarmelijke omstandigheden, aten beschimmeld voer en kampten met ontstekingen. Het Openbaar Ministerie start een strafrechtelijk onderzoek en eist dat de boerderij zes maanden op slot gaat. Het is de tweede keer in korte tijd dat een boer uit het gebied in opspraak raakt vanwege het verwaarlozen van vee. 

Tijdens een controle van de NVWA twee weken geleden bleek dat de dieren niet beschikten over schone en droge ligplaatsen. Inspecteurs troffen de runderen aan onder nat en opgedroogd mest en de voerbakken van de dieren zaten vol met schimmel en verrot voer.  

Veel schapen en koeien kampten daarnaast met een slechte lichamelijke conditie en bij jonge dieren constateerden de inspectiedienst groeiachterstanden. Ook hadden een aantal dieren last van ontstekingen. Volgens de NVWA was de situatie dusdanig zorgelijk dat de boer het vee direct moest laten afvoeren. 

Quote

Dit is gewoon onmense­lijk

Marieke van der Molen, Openbaar Ministerie

‘Drie jaar cel’ 

Volgens het Openbaar Ministerie kan de boer worden aangeklaagd voor het onthouden van de nodige dierenzorg. De maximale straf daarvoor is een gevangenisstraf van drie jaar. ,,Tegen de man zijn in het verleden al bestuurlijke en strafrechtelijke procedures aangespannen”, zegt woordvoerder Marieke van der Molen van het Functioneel Parket. ,,Dit is gewoon onmenselijk. Vandaar dat we hebben besloten de rechter te vragen het bedrijf zes maanden stil te leggen.” 

Eerdere gewaarschuwd

Het is niet de eerste keer dat de boer de regels voor dierenwelzijn heeft overtreden. In 2013 werden al tientallen runderen afgevoerd. Het OM heeft de rechter nu gevraagd om het bedrijf zes maanden aan de ketting te leggen. Dit om te voorkomen dat de veehouderij in kwestie opnieuw vee gaat aanschaffen. De rechtbank doet op vrijdag 19 april uitspraak.

Opspraak

Het is de tweede keer in korte tijd dat in de gemeente Steenwijkerland een boer in opspraak raakt vanwege het houden van dieren onder erbarmelijke omstandigheden. Vorige maand werden bij een boer in dezelfde gemeente 119 koeien weggehaald. Hij ging toen om een veehouder die al twee keer eerder in de fout ging. De rechtbank in Zwolle besloot onlangs om het bedrijf voor een half jaar te sluiten.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Stoere marinier Jordy (28) is dé corso-ontwerper in Vollenhove: 'Het moet emotie oproepen’
    video en Kaart

    Stoere marinier Jordy (28) is dé cor­so-ontwerper in Vollenhove: 'Het moet emotie oproepen’

    Jordy Winter zet nadrukkelijk zijn handtekening onder het bloemencorso dat zaterdagmiddag en -avond door de straten van Vollenhove trekt. Voor drie van de elf groepen heeft hij een praalwagen ontworpen: De Vereniging, waarvan hij lid is, Fulnaho en Twee Nijenhuizen. Daarnaast heeft hij met Marcel Santbergen een praalwagen getekend voor het corso in Lichtenvoorde, het oudste van ons land.

Kop van Overijssel