Zwemestafette Kop van Overijssel op schema na ‘magische nacht’

VideoCasper Dollekamp zet voet aan wal, op het surfstrandje Westelijke Belterwijde, waar de estafettezwemmers elkaar weer afwisselen en roept: ,,We liggen prachtig op schema!” Er klinkt applaus en er worden schouderklopjes uitgedeeld door de crew op het droge.

De kanjers van Steenwijk’34 zijn rond vrijdagmiddag zo’n beetje op de helft van hun grootse sportavontuur: de Overijsselse Merentocht zwemmen voor het goede doel, KWF. Maar liefst 200 kilometer borstcrawl dwars door het schilderachtige natuurgebied van Wieden en Weerribben, in een kwiek tempo over weidse meren, door smalle grachtjes en sloten die soms zó ondiep zijn dat je handen door de waterplanten en het zand maaien.

Volledig scherm
De zwemmers zijn onderweg en passeren bruggetjes bij Belt-Schutsloot © Wilbert Bijzitter

De eerste nacht was een magische ervaring voor de zwemploeg, vertelt Getrude Corporaal (27) uit Zwartsluis. ,,Vannacht was het kraakhelder boven de Beulaker en écht donker, je kon al zwemmend sterren kijken. Onderweg is het echt genieten hoor.” In Dwarsgracht, waar zij zich vannacht voor de tweede ronde in haar wetsuit hees, had de buurtapp z’n werk gedaan en was het halve dorp uitgerukt om de zwemmers aan te moedigen. ‘Dat verwacht je niet. Echt super.’

De 24 deelnemers zwemmen bij toerbeurt dag en nacht door, de finish is zondagmiddag rond de klok van 2 uur op de kop van het Steenwijkerdiep in Steenwijk.

Volledig scherm
En stempelen, zoals dat hoort bij een Elfstedentocht. © Wilbert Bijzitter

Kop van Overijssel