Volledig scherm
PREMIUM
Zwientie tikken bij Dicky Woodstock trekt ieder jaar veel bekijks. © Wilbert Bijzitter

Zwientie tikken: Een traditie die moet blijven of niet meer van deze tijd?

videoDierenbelangenorganisaties hebben opnieuw de aanval geopend op het zwientie tikken. Ze willen dat het folkloristische spel wordt verboden, onder meer op Popfestival Dicky Woodstock in Steenwijkerwold dat dit weekend plaatsvindt. De festivalorganisatie peinst er niet over om het zwientie tikken in de ban te doen. Ook in Luttenberg staat over twee weken het spelletje op het dorpsfeestprogramma. Drie partijen aan het woord.

Lezers van de Stentor reageren op Facebook. De teneur is duidelijk. Praat ook mee!

Tegenstander Theo de Backer (59) uit Steenwijk.

Volledig scherm
De Backer was tot voor kort lid van de Partij van de Dieren en sprak zich vorig jaar uit over het zwientie tikken. Inmiddels is hij geen lid meer van de partij, maar hij is nog wel tegen het zwientie tikken. © Eigen foto.

Je gaf vorig jaar aan dat je dit jaar de plek van het varken in wilde nemen tijdens het zwientie tikken op Dicky Woodstock. Sta je daar nog steeds achter?
,,Dat was om het weer eens onder de aandacht te brengen, want waar zijn wij mee bezig? De mensen op het festival wordt niet verteld dat de dieren gelijk naar de slacht moeten, want ze zijn in aanraking gekomen met mensen. Het onderdeel heeft voor de dieren de dood als gevolg.’’

Hoe groot acht je de kans dat ze je wel bellen om de plaats van het varken in te nemen?
,,Nee, dat gaat absoluut niet gebeuren. Ik weet wel dat organisator Henk Kranendonk daar niet aan begint. Hij zal wel denken: ‘Wij als festival zijn geen uithangbord voor bijvoorbeeld de Partij van de Dieren’.

Ga je nog actievoeren op het terrein van Dicky Woodstock?
,,Nee, ik ga niet naar het festival. Ik vind het trouwens een hartstikke leuk festival met een fantastische organisatie, alleen ben ik tegen het zwientie tikken. Als er door dierenactivisten wel actie wordt gevoerd op het festival dan verfoei ik dat. Je treedt niet zomaar een terrein van iemand binnen. Ik sta daar dan zeker niet achter, want ik begeef mij graag binnen de kaders van de wet.’’

Kop van Overijssel