100.000 computers lek als een mandje: YouTuber Sven komt zo abortuskliniek binnen

YouTuber Sven van der Meulen heeft een abortuskliniek in verlegenheid gebracht door aan te tonen dat hij gemakkelijk de computer kan binnendringen en bij privégegevens kan. Het lek is inmiddels verholpen, maar staat symbool voor een groter probleem: zo'n 100.000 computers in Nederland kom je zo binnen.

Dat heeft allemaal te maken met een fout in besturingssysteem Windows, legt Sven uit in zijn nieuwste video (hier te zien én op zijn eigen YouTube-kanaal Vrije Vogels).

Een fout die volgens deskundigen makkelijk te herstellen is, maar veel bedrijven gaan daar veel te laks mee om. ,,Zelfs zolderkamer-hackertjes kunnen al maandenlang in 100.000 computers inbreken,” aldus Sven.

Zwakheden

Scholen, ziekenhuizen en zelfs een abortuskliniek, volgens experts kan zelfs een ict-student op mbo-niveau eenvoudig in de computers kijken. Door een fout staan de zwakheden van elke computer op het openbare internet.

Persoonlijke e-mails, personeelsgegevens: het ligt allemaal voor het grijpen bij veel bedrijven en organisaties. ,,In sommige bedrijven hadden we lampen op afstand aan en uit kunnen doen, een open haard aan kunnen zetten,” zegt Sven. ,,Dat is nog onschuldig, maar ook privégegevens van talloze mensen liggen zo op straat.”

Sven van der Meulen dringt computers binnen.
Volledig scherm
Sven van der Meulen dringt computers binnen. © AD