4600 hulpvragers van Rode Kruis getroffen door cyberaanval
De gegevens van 4.600 hulpvragers van het Nederlandse Rode Kruis stonden op de getroffen servers bij de cyberaanval van een week geleden bij het Internationale Rode Kruis (ICRC). Het gaat in ieder geval om namen, geboortedata, het land van herkomst en namen van ouders, meldt het Rode Kruis.
De hulporganisatie heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het Rode Kruis zegt de getroffen hulpvragers zo snel mogelijk goed te willen informeren.
Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) meldde vorige week donderdag het slachtoffer te zijn geworden van een massale cyberaanval. Hackers hadden daarbij beslag weten te leggen op gegevens van meer dan 515.000 ‘extreem kwetsbare mensen’, van wie sommigen op de vlucht waren voor conflicten. 4600 van hen vroegen hulp bij het Nederlandse Rode Kruis, blijkt nu.
Het Rode Kruis zegt dat gaat om gegevens van de dienstverlening Restoring Family Links. Dit is een dienst waarmee het Rode Kruis familieleden weer met elkaar in contact probeert te brengen, nadat zij elkaar uit het oog verloren zijn door een conflict, ramp of migratie. Omdat deze zoektochten vaak over landsgrenzen heen gaan, wordt samengewerkt met het Internationale Rode Kruis en andere Rode Kruis-verenigingen wereldwijd. Door de cyberaanval heeft het Internationale Rode Kruis het systeem achter deze dienstverlening moeten sluiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Musk ziet Twitter verder leeglopen: belangrijke bestuurder neemt ineens ontslag
-
Onderling wantrouwen ouders en docenten over AI: ‘We moeten het zélf maar uitzoeken’
Ouders en docenten vertrouwen elkaar slecht als het gaat om het beschermen van kinderen tegen slimme chatbots zoals die van Snapchat. De ontwikkeling van deze zogeheten kunstmatige intelligentie (AI) gaat zó snel en is zó ingewikkeld dat het voor zowel ouders als docenten niet meer is bij te houden. Dat meldt EenVandaag na onderzoek onder bijna 3000 docenten en ouders. -
Rode Kruis getroffen door grote cyberaanval, gegevens ‘zeer kwetsbare mensen’ in gevaar
Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is het slachtoffer geworden van een massale cyberaanval. Hackers hebben beslag weten te leggen op gegevens van meer dan 515.000 'extreem kwetsbare mensen’, van wie sommigen op de vlucht waren voor conflicten, meldt het ICRC op zijn website. -
Techbedrijf Huawei overleeft door zich op andere markten te storten
Sinds het Chinese techbedrijf Huawei op Amerika’s zwarte lijst is gezet, kan het niet meer de nieuwste chips krijgen. De exportrestricties van hightech naar China hebben vooral de telefonietak van Huawei flink geraakt. Het private bedrijf investeert daardoor zwaar in de ontwikkeling van andere producten. ,,Zonder die Amerikaanse sancties waren we misschien niet zo innovatief geweest.’’ -
Musk dreigt Microsoft in tweet met rechtszaak
Elon Musk heeft Microsoft ervan beschuldigd Twitter-data ,,onrechtmatig” te gebruiken en gedreigd met een rechtszaak tegen de technologiegigant. Musk deed dat in een reactie op een tweet waarin werd aangekondigd dat Microsoft Twitter van zijn advertentieplatform heeft verwijderd en weigert de API-kosten van het socialemediaplatform te betalen.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.