Een man loopt met zijn smartphone langs het logo van TikTok.
Volledig scherm
Een man loopt met zijn smartphone langs het logo van TikTok. © REUTERS

Amerikaanse regering onderzoekt populaire Chinese app TikTok

De Amerikaanse regering is een onderzoek gestart naar de overname van de populaire app TikTok door het Chinese bedrijf ByteDance. De app zou een mogelijke bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid omdat China met de app data kan verzamelen. Dat melden Amerikaanse media.

In november 2017 nam ByteDance een app over, die toen nog Musical.ly heette en die tieners gebruikten om korte karaokevideo’s te maken. Musical.ly had op dat moment zo’n 60 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Het Chinese bedrijf beloofde toen om Musical.ly niet te integreren in zijn andere Chinese apps. Een jaar gebeurde dat wel en werd ze geïntegreerd in een vergelijkbare app van het bedrijf, TikTok. De voorbije twaalf maanden is TikTok meer dan 750 miljoen keer gedownload.

De Democratische senator Chuck Schumer en zijn Republikeinse collega Tom Cotton riepen het hoofd van de geheime dienst eind oktober op om een onderzoek te openen. Experts moeten ,,een beoordeling geven van de bedreiging van de nationale veiligheid door TikTok en andere platforms in de VS die in Chinese handen zijn’’, aldus de senatoren.

Aan de The New York Times liet ByteDance weten dat het de absolute prioriteit van het bedrijf is om ,,het vertrouwen van gebruikers en regelgevers in de VS te winnen’’. ,,Een deel van die inspanning is samenwerken met het Congres en we zijn bereid om dit te doen’’, verklaarde een woordvoerder tegen de krant. Hij benadrukte dat TikTok geen gegevens van gebruikers aan China bezorgt.

TikTok kan niet gebruikt worden in China, maar ByteDance moet wel voldoen aan de Chinese wetgeving, waaronder ook de ondersteuning van inlichtingendiensten valt. Dat zou een achterdeurtje voor spionage van China kunnen zijn.

Volledig scherm
© AFP
  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.