Apple Maps ontpopt zich als geduchte concurrent van Google Maps
De meeste mensen zweren bij Google Maps voor hun navigatie, maar Apple Maps (Kaarten) is tegenwoordig een prima alternatief.
Er was een tijd dat Apple Maps- in het Nederlands te vinden als ‘Kaarten’ - nog niet in de schaduw mocht staan van Google Maps. Het was zeker in de begindagen een lachertje onder de navigatie-apps. In 2012 was de introductie van Apple Kaarten geen succes: de app was buggy, kende onvolledige informatie én weinig functies.
De afgelopen jaren heeft Apple hard aan haar eigen software gewerkt en inmiddels behoort Maps tot de top van de navigatiesoftware die je nauwkeurig van A naar B brengen. We zetten op een rij wat de navigatie-app nu een best aardige optie maakt.
Apple Maps is aantrekkelijk
Om te beginnen ziet Apple Maps er erg aantrekkelijk uit. De vormgeving is wat cleaner en rustiger en voelt, zeker als je al bekend bent met de Apple-manier van zaken weergeven, als een warm bad. Apple gebuikt ook de stemmen van Siri tijdens het navigeren, wat vertrouwd aanvoelt.
Voor sommige grote steden heeft Apple Maps de functie Flyover, waarmee je als het ware als een adelaar over de stad vliegt. Je typt de naam van een ondersteunde stad in het zoekveld, zoals bijvoorbeeld New York City, Parijs, Londen, Florence of Tokio, en vervolgens op de Flyover-knop om de stad vanuit de lucht te ervaren. Door je telefoon te bewegen of over het scherm te vegen, kun je jezelf verplaatsen, en je kunt in- en uit te zoomen. Druk op ‘Start Tour’ om een automatische tour door de stad te maken.
Fietsen in buitenlandse steden
Voor fietsen in buitenlandse steden heeft Apple ook een handige functie: als het scherm van je telefoon uitvalt, wordt Apple Maps automatisch wakker vóór de volgende afslag.
Helaas laat de Nederlandse versie het hier afweten: als je een route in een Nederlandse stad zoekt, of bijvoorbeeld van Zaandam naar Amsterdam op de fiets wilt, zegt Apple Maps dat er geen fietsroutes beschikbaar zijn. Een beetje mal voor een fietsland als Nederland.
Privacyvriendelijke app
Privacy blijft een heet hangijzer en hierbij heeft Apple een voordeel. In de regel kunnen we stellen dat Apple meer aandacht aan privacy besteedt dan Google. De meeste gegevens, navigatie en routebeschrijvingen van Kaarten staan op je apparaat, niet in de cloud. Bovendien verwijst de kaartinformatie die je opzoekt niet naar je Apple ID.
Gegevens die door Kaarten worden verzameld - zoektermen, navigatieroutes en verkeersinformatie - zijn gekoppeld aan willekeurige id’s die steeds opnieuw worden ingesteld. Dit proces noemt Apple ‘fuzzing’: het converteert specifieke locaties van jouw zoekopdracht na 24 uur naar onnauwkeurige locaties. De app houdt geen geschiedenis bij van wat je zoekt of waar je bent geweest. Bij Google kun je overigens met behulp van de welbekende incognitomodus je locatie en zoekopdrachten tot op zekere hoogte privé houden.
Voordelen van Google Maps
Google Maps kent wereldwijd veel meer gebruikers dan Apple Maps – maar liefst meer dan 1 miljard versus tientallen miljoenen – dus de real time data die Google gebruikt voor gegevens in haar app is een stuk groter en accurater. Kleinere winkels, real time files en nagenoeg onzichtbare gehuchten in het binnenland van Frankrijk? Google Maps is vaak nauwkeuriger en sneller.
Daarnaast heeft Google Maps het voordeel dat je als gebruiker kaarten kunt downloaden voor offline gebruik. Erg handig als je in de bergen navigeert of elders waar je bereik slecht is.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apple fietst ‘m erin: slim horloge door update nog meer fietscomputer
-
Zo zie je wat Google allemaal van je weet
Google heeft met Google Search, YouTube en Gmail de wereld verblijd met handige software maar tegelijkertijd weet het bedrijf daardoor heel veel over zijn gebruikers. Hoeveel? Dat lees je hieronder. -
PREMIUM
Expert over ‘hersen-doorbraak’ Elon Musk: ‘Wie blind is, kan straks opnieuw zien’
Elon Musk doet het weer: met zijn bedrijf Neuralink heeft hij goedkeuring gekregen om hersenimplantaten te testen op mensen. Lopen we binnenkort allemaal rond met een elektrode in onze hersenen? En kunnen we dan straks een e-mail versturen door er gewoon aan te denken? Neurofysioloog Peter Janssen (KU Leuven) legt uit hoe deze doorbraak onze levens kan veranderen. -
Betalende twitteraars kunnen tweets van 10.000 leestekens maken
Twitteraars die gebruikmaken van het betaalde Twitter Blue, dat extra functies biedt, kunnen nu tweets maken van 10.000 leestekens, maakte het platform donderdag (lokale tijd) bekend. Voorheen was de limiet van betaalde accounts 4000 leestekens. Reguliere gebruikers hebben 280 leestekens tot hun beschikking. -
Cristiano Ronaldo, de paus en ja, ook het AD raken blauw vinkje op Twitter kwijt
Beroemdheden en organisaties die niet zijn aangemeld voor de nieuwe abonnementsdienst van Twitter, zijn donderdag hun blauwe vinkje kwijtgeraakt. Het gaat onder andere om de officiële accounts van de paus, auteur J.K. Rowling, voetballer Cristiano Ronaldo en ja, ook het Algemeen Dagblad.
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
-
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer