Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Behandeld worden voor je bingewatchverslaving? Bij deze Britse kliniek kan het

In het Verenigd Koninkrijk zijn voor het eerst mensen behandeld voor een bingewatchverslaving. De patiënten klopten daarvoor aan bij de Harley Street Clinic nadat ze merkten dat Netflix en andere streamingdiensten hun leven hadden overgenomen.

Iedereen doet het weleens: de ene na de aflevering verslinden van je favoriete Netflixserie, maar sommigen kunnen ook echt verslaafd raken aan bingewatchen. En dat kan heel wat kwalijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Je slaapt te weinig, presteert minder op werk of school en verwaarloost je sociale relaties.

Adam Cox, een Britse psychotherapeut behandelde drie patiënten met zo’n verslaving. In The Telegraph vertelt hij: ,,Alle drie waren ze in een gevaarlijke lus terechtgekomen waarbij ze er maar niet in slaagden om te stoppen met kijken naar een bepaalde serie. Ze móesten gewoon de volgende aflevering bekijken, en de daaropvolgende én de daaropvolgende.”

Dat komt volgens hem omdat een goede serie het beloningsmechanisme in de hersenen stimuleert. ,,Een tv-cliffhanger stimuleert, net als bij alcohol en drugs, het beloningsmechanisme in het brein. Er komt dopamine vrij en dat kan een probleem vormen voor mensen die veel stress of angst ervaren. Ze creëren een slaaptekort, waardoor hun productiviteit daalt en ze geen goede relaties meer kunnen aangaan.” Hij behandelde patiënten met counseling en cognitieve gedragstherapie om hen van hun verslaving af te helpen.

Quote

Een tv-cliffhan­ger stimuleert, net als bij alcohol en drugs, het belonings­me­cha­nis­me in het brein

Adam Cox, Brits psychotherapeut

Een mogelijkheid om mensen minder aan te zetten tot bingewatchen is opnieuw over te schakelen naar een ‘ouderwets’ televisiemodel waarbij kijkers maar één aflevering per week kunnen zien, denkt Hilda Burke. Deze psychotherapeut behandelde onlangs twee personen aan hun Netflix-verslaving. ,,De meeste mensen kunnen de impuls om constant verder te kijken negeren, maar echte verslaafden hebben zichzelf niet in de hand. Zij blijven doorkijken, ook op hun telefoon. Er is geen ontsnappen aan”, aldus Burke. 

Bingewatchverslaving is op dit moment nog geen erkende aandoening. Netflix besloot niet te reageren op het artikel van The Telegraph. 

Beluister hier onze Bingewatchers Podcast:

Wekelijks de nieuwste recensies, beste koopjes en het laatste nieuws over de wereld van tech in jouw mail? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!