Volledig scherm
© REUTERS

Bitcoin op hoogste niveau in jaar: 10.000 dollar in vooruitzicht?

De bitcoin staat op het hoogste niveau sinds mei 2018. Dit weekend werd de digitale munt (weer) ruim 9000 dollar waard. Berichten dat Facebook op het punt staat een eigen digitale munt te lanceren die overal te gebruiken is, hielpen mee de koers op te stuwen.

Volgens kenners zou de mogelijke stap van Facebook de brede acceptatie van cryptovaluta een flinke duw in de rug geven. De Amerikaanse techreus zou al ruim een jaar werken aan de munt, waarbij het contact legde met verschillende bedrijven die handelen in crypto’s en met handelsplatformen. 

Het betaalmiddel is vooral bedoeld voor landen waar de nationale munt niet stabiel is of bankrekeningen niet wijdverspreid zijn. Gebruikers van Facebook-diensten als Messenger en WhatsApp moeten dan makkelijker geld naar elkaar kunnen overmaken. Ook moeten er fysieke pinautomaten komen en krijgen winkeliers een bonus als ze Facebooks betaalmiddel accepteren.

Ook rivaliserende cryptomunten als de litecoin en ethereum gingen omhoog. Sommige analisten menen overigens dat de recente prijsstijging van de bitcoin ook een kwestie is van opveren na de lange neergang van vorig jaar. Ook wordt opnieuw voor een bubbel gewaarschuwd, net als eind 2017 toen de bitcoin piekte op ruim 19.000 dollar.

Waarom kan je een bitcoin nu nog geen geld noemen?  Juriste Anna Berlee (Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht) leg het uit in dit college aan de Universiteit van Nederland:

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.