Bitcoin stijgt op twaalfde verjaardag door grens van 34.000 dollar
De opmars van de bitcoin gaat ook op zijn twaalfde verjaardag onverminderd door. De waarde van de digitale munt steeg vandaag tot meer dan 34.000 dollar, daags nadat één bitcoin voor het eerst meer dan 30.000 dollar waard was geworden.
Delen per e-mail
Bitcoin begon zijn twaalfde levensjaar goed. Eén munt was omstreeks 08.30 uur (Nederlandse tijd) 34.696 dollar waard. De eerste en belangrijkste cryptovaluta werd op 3 januari 2009 gelanceerd. De industrie rond bitcoin groeide de daaropvolgende jaren snel.
Inmiddels steekt ook een aantal gevestigde beleggers geld in de digitale munt. Dat zijn niet alleen traditionele beleggingsfondsen, maar ook een aantal softwarebedrijven en een verzekeraar. Deze bedrijven zien steeds minder heil in het aanhouden van een grote hoeveelheid cash. Bitcoin zou zijn waarde beter behouden, nu centrale banken massaal geld bijdrukken om de coronacrisis te bestrijden. Ook raakt de munt steeds meer het imago van een zeer speculatieve investering kwijt.
Wat is bitcoin?
Bitcoin werd op 3 januari 2009 gelanceerd door de nog altijd anonieme ontwikkelaar Satoshi Nakamoto. Deze creëerde een decentraal en open-source betalingssysteem. Gebruikers kunnen transacties aangaan met elkaar, zonder dat daar een derde partij tussen kan komen, zoals een bank. Deze transacties worden beveiligd met cryptografie en opgeslagen in een blockchain, een speciaal soort database. De transacties worden verwerkt en beveiligd door miners. Deze gebruikers zetten hun computerkracht in voor het netwerk. In ruil daarvoor krijgen zij transactiekosten en nieuwe hoeveelheden bitcoin. In totaal zullen er 21 miljoen bitcoins gecreëerd worden, een gegeven dat de digitale munt tot een schaars goed maakt. De prijs van de digitale munt is behoorlijk speculatief en gaat daarom snel op én neer.
Argusogen
Digitale valuta’s als bitcoin worden ook met argusogen bekeken omdat ze volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gebruikt worden voor witwassen. Om dit tegen te gaan, is onder andere DNB vorig jaar begonnen met toezicht op Nederlandse bedrijven die cryptodiensten aanbieden. Een flink deel van deze bedrijven is niet blij met de nieuwe regelgeving. De strenge eisen en torenhoge toezichtskosten zijn voor een aantal ondernemingen zelfs genoeg reden om te verhuizen of helemaal te stoppen.
Meer dan verdubbeld
Begin dit jaar was de cryptomunt zo’n 8000 dollar waard, wat tijdens de eerste coronagolf halveerde tot onder de 4000 dollar. Daarna steeg de prijs, vooral in de herfst ging het hard. Sinds medio oktober is de waarde meer dan verdubbeld.
Kenners houden er rekening mee dat de opmars van de bitcoin nog wel even aanhoudt. Tegelijkertijd is er voorzichtigheid geboden. Doordat nog maar relatief weinig beleggers in bitcoins handelen, liggen veel hevigere koersschommelingen op de loer dan bijvoorbeeld bij traditionele valuta’s het geval is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bitcoin breekt opnieuw prijsrecords, hoe kan dat?
Na jaren van korte pieken en diepe dalen heeft de belangrijkste cryptomunt bitcoin deze week zijn oude prijsrecord van zo’n 20.000 dollar (16.700 euro) verbroken. Die piek dateert uit december 2017, toen de cryptomanie op zijn hoogst was. -
Luuk (24) draait als eerste dj ter wereld in virtuele concertzaal van game
De Amsterdamse Luuk van Dijk (24) geeft vrijdag als eerste dj ter wereld een optreden in Hotel Hideaway, de app van de makers van Habbo Hotel. Hij treedt in de voetsporen van wereldsterren als Justin Bieber, Selena Gomez en Lady Gaga, die eerder in Habbo verschenen. -
Google betaalt Franse mediabedrijven 76 miljoen voor nieuws
Google heeft met een groep van 121 Franse mediabedrijven een deal bereikt om de komende drie jaar in totaal 76 miljoen euro te betalen om nieuws aan te bieden. Met de overeenkomst is een einde gekomen aan een jarenlange ruzie, maar er is veel kritiek op de deal. -
3
Afpersers willen 7 bitcoin (3 ton) na datalek bij attractieparken
Gegevens van bezoekers van Diergaarde Blijdorp, Apenheul, Dierenpark Amersfoort en tientallen andere attractieparken zijn onbedoeld verspreid door een datalek bij het bedrijf Ticketcounter. Dat bedrijf wordt nu ook nog eens afgeperst voor 3 ton. -
PREMIUMvideo1
Hoe Bol.com ineens vijf sterren van klanten krijgt: ‘Ze kiezen voor een getal dat hen beter aanstaat’
Webwinkel Bol.com toont sinds kort op zijn homepage royale klantbeoordelingen, stukken beter dan de jaren daarvoor. De oorzaak blijkt geen plotse toename van superenthousiaste klanten, maar een andere recensiepartner.
-
BN’ers maken vuist tegen accounts die jongeren ‘exposen’: ‘Desastreuze dreiging’
Een groep bekende Nederlanders, onder wie Achmed Akkabi en Najib Amhali, wil een eind maken aan zogenoemde ‘expose’-accounts op sociale media. Zulke profielen stelen foto’s van mensen en geven ze nieuwe bijschriften, zoals ‘hij is homoseksueel’. De gevolgen zijn dramatisch, aldus de tekst bij de vandaag gelanceerde petitie. -
ondergedoken
Frans meisje (17) krijgt 50.000 haatberichten na beruchte islamvideo op Instagram, weer 5 arrestaties
In Frankrijk zijn vijf verdachten opgepakt voor het met de dood bedreigen van een scholiere die op Instagram kritische video’s over de islam had geplaatst. Dat maakte Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, gisteren op Twitter bekend. De 17-jarige Mila noemde de islam een ‘schijtreligie’ en zei dat er alleen ‘haat’ in de Koran staat. Ze kreeg daarna doodsbedreigingen en kon niet meer naar school. In totaal zijn nu 13 personen gearresteerd in verband met de zaak. -
Waarde bitcoin naar recordhoogte: voor het eerst boven 30.000 dollar
De digitale valuta bitcoin is vandaag voor het eerst tot boven de 30.000 dollar gestegen. Een kleine 25.000 euro. En aan de sterke opmars van de cryptomunt lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Na het behalen van de mijlpaal steeg de waarde van de munt vrijwel meteen verder tot circa 30.500 dollar.