Coronakilo’s eraf met een Fitbit, maar welk model is de beste koop?
Amper 20 euro verschillen ze in prijs, de twee huidige toppers van de populaire smarttrackerfabrikant Fitbit. Welke is dan de beste koop? Of beter: waar zit ’m het verschil tussen de Charge 4 en de Versa 2?
Delen per e-mail
Fitbit Charge 4 (€ 120)
Toen Fitbit in april de Charge 4 lanceerde, zaten er veel nieuwigheden in. Zo zijn er nu een ingebouwde gps, Spotify-bediening en functies die daarvoor alleen in de volwaardige smartwatches van Fitbit zaten, zoals de slimme alarmklok Smart Wake. Die functie houdt in dat je gewekt wordt met trillingen, op een moment rond het ingestelde alarm waarop je het minst diep slaapt. Dezelfde sensoren worden gebruikt voor het meten van de kwaliteit van je slaap.
Een ander nieuwtje, interessant voor sportievelingen: de Active Zone Minutes. Op basis van onder andere je hartslag analyseert de Charge 4 dan welk soort oefening je doet en of die onder vetverbranding, cardio of piekprestatie valt. Zo kan je Fitbit je vertellen of je dagelijks of wekelijks wel voldoende beweging kreeg. De gps is vooral handig om je smartphone thuis te kunnen laten wanneer je gaat sporten en je route wil tracken.
En dan zijn er nog dezelfde functies die je al kreeg bij de Charge 3: klok, stopwatch, weerbericht, hartslagsensor, mobiel betalen met Fitbit Pay.
FitBit Versa 2 (vanaf € 181)
De Fitbit Versa 2 dan. Als je de Charge 4 naast de Versa 2 legt, valt allereerst het eenkleurige display op van de Charge, terwijl de Versa 2 een kleurenscherm heeft. Het tweede essentiële verschil: de Versa 2 heeft géén ingebouwde gps. Het derde verschil: hij is ook 20 euro duurder.
De Versa 2 heeft veel voordelen. Het scherm is veel mooier (en dus in kleur) en de centrale chip die je sportdata verzamelt werkt veel sneller. Hij heeft ook de hierboven beschreven Smart Wake-functie, maar plakt extra een slaapscore op je nachtrust, op basis van je hartslag, rusteloze momenten en diverse slaapfases.
En dan is er nog de ‘Estimated Oxygen Variation Graph’. Kort samengevat: een grafiek in je Fitbitapp die een schatting geeft van de variaties van het zuurstofgehalte in je bloed. Schommelingen in dit zuurstofgehalte zouden een indicatie zijn van veranderingen in de ademhaling tijdens de slaap. De data voor deze functie worden gegenereerd door de rode en infrarode sensoren aan de achterkant van je Versa.
En tenslotte is de Versa 2 uitgerust met Fitbit Pay en een gps-functie via de smartphone en is het toestel ook waterdicht tot 50 meter diep. De Versa 2 heeft een wat lagere batterijduur dan de Charge 4, maar dat komt natuurlijk omdat het kleurenscherm, de extra functies en de snellere processor meer energie vreten. In energiebesparingsmodus trekt hij het nog steeds vijf volle dagen, tegenover de zeven van de Charge 4.
Conclusie: welke is de juiste voor jou?
Met een prijsverschil van enkele tientallen euro’s is het extra moeilijk om te kiezen tussen de twee. Iets wat niet helpt is dat de goedkopere Charge 4 een ingebouwde gps heeft, en de duurdere Versa 2 niet. In het voordeel van die eerste speelt natuurlijk dat je er meer data mee genereert en kunt bekijken, en dat hij een mooier scherm heeft. Als je echt iets zoekt wat ergens tussen een fitnessband en een sporthorloge zit, dan is de Versa 2 je beste keuze. Voor iemand die een sporadisch toertje wilt wandelen of lopen, is de Charge 4 meer dan voldoende. Met als voordelen een ingebouwde gps, zodat de smartphone even thuis kan blijven, en een (iets) langere batterijduur.
Arie Boomsma bewijst dat je zelfs met kussens kunt sporten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Op zoek naar een nieuwe tablet? Kijk goed naar de kenmerken
Voor veel mensen blijven tablets de perfecte combinatie van smartphone en laptop. Ideaal om in de luie stoel naar een film te kijken, te gamen of om op kantoor notities mee op te nemen. We stelden een checklist op waar je aan moet denken bij de aankoop van een nieuwe tablet. -
COA deelde jarenlang gevoelige gegevens van asielzoekers met de politie
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deelde jarenlang informatie van asielzoekers met de politie. Er werden structureel gegevens gedeeld over onder andere godsdienst en etniciteit. Inmiddels is de uitwisseling stopgezet. -
Gaminglaptop kopen? Dit zijn de populairste exemplaren
Gaminglaptops zijn een buitenbeentje in laptopland: onder de behuizing zit flink wat kracht, de behuizing zelf is vaak wat ‘uitbundiger’ qua looks dan een zakelijk model. Wil je echt zware games spelen, dan betaal je daar een stevig prijskaartje voor. Toeval wil dat vier grote merken de afgelopen maanden nieuwe gamelaptops lanceerden of aankondigden. We bekijken ze even van nabij. -
Waarde bitcoin duikt omlaag na recordstijging
De waarde van de bitcoin is flink afgenomen na een opmerkelijke opmars eerder, waarbij de digitale munt record op record stapelde. De bitcoin kelderde gisteren en vandaag met wel 18 procent tot 33.500 dollar (27.400 euro), de grootste daling in twee dagen sinds mei vorig jaar. -
Europese Centrale Bank zoekt feedback op plan rond nieuwe ‘digitale euro’
De Europese Centrale Bank is op zoek naar feedback op het plan om een ‘digitale euro’ te creëren. De ECB wil weten wat burgers en bedrijven vinden van dat idee. Het zou dan gaan om een digitale tegenhanger van giraal geld, die beheerd wordt door een centrale autoriteit.
-
Apple verwijdert 39.000 games uit Chinese appstore vanwege regels overheid
Apple heeft 39.000 games uit zijn Chinese App Store verwijderd omdat deze geen licentie hebben om in China verspreid te worden. 31 december was de deadline die Apple had gesteld waarvoor gamemakers een licentie van de overheid moesten aanleveren. -
Grootste marktplaats op dark web ter wereld opgerold
De autoriteiten in Duitsland hebben een einde gemaakt aan de grootste marktplaats op het dark web, het verborgen deel van het internet. Het forum DarkMarket had bijna 500.000 gebruikers en meer dan 2400 verkopers, die handelden in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en schadelijke software. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro zijn uitgegeven op het platform, in digitale munten als bitcoin en het anonieme monero. -
Dit zijn op dit moment de beste smartphones op de markt
Elke twee maanden bekijkt deze site samen met techsite Tweakers de beste smartphones in verschillende prijssegmenten. We bekeken alle modellen en kozen onze favorieten. Vandaag behandelen we de beste smartphones van boven de 700 euro.