Een mobiele telefoon met de betalingsapp Tikkie van de bank ABN AMRO.
Volledig scherm
PREMIUM
Een mobiele telefoon met de betalingsapp Tikkie van de bank ABN AMRO. © ANP XTRA

‘Daar trap ik niet in’: Vijf doorzichtige oplichtingstrucs waar jong en oud toch intuinen

Het aantal gevallen van online-oplichting is het afgelopen jaar schrikbarend gestegen. Met 31 procent, zo blijkt uit cijfers van de politie. ‘Dat overkomt mij niet’, klinkt het vaak, Hoe doorzichtig de gebruikte oplichterstrucs ook mogen zijn, toch tuinen veel mensen er in. Jong én oud. 

Uit de jaarcijfers van de politie blijkt dat het aantal fraudegevallen met onlinehandel het afgelopen jaar met 31 procent steeg. Betaalfraude nam toe met maar liefst 67 procent en cybercrime met 64 procent. Het aandeel van jongeren daarin wordt steeds groter.

Iemand via Marktplaats oplichten zien zij als ‘makkelijk manier om geld te scoren voor een avondje stappen’’, zegt korpschef Erik Akerboom. Ook stellen de op geld beluste jongeren hun rekening, tegen betaling, ter beschikking aan (online)criminelen. 

Politie, banken en verkoopsites, zoals Marktplaats, waarschuwen al jaren voor de risico's.  ‘Dat overkomt mij niet’, klinkt het vaak. Tips als ‘als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal niet waar’ en ‘geef nooit inloggegevens aan derden’ ten spijt, trappen toch veel onlinekopers in de gebruikte methoden.