De Nederlandse Maurits (27) verhuisde naar Seoul om grote gametoernooien te presenteren
De Nederlandse Maurits Meeusen studeerde in 2018 af als master in de rechten, maar gooide het vervolgens over een compleet andere boeg. Inmiddels woont hij in Seoul en verzorgt hij het commentaar bij League of Legends-wedstrijden met tienduizenden kijkers.
Een ‘absurde stap’ die Meeusen zelf niet verwacht had te kunnen maken. ,,Ik ben niet iemand die denkt: ‘Als je gelooft in je dromen en hard werkt dan haal je het sowieso’. Het is ook een kwestie van de juiste mensen leren kennen en vervolgens het geluk hebben om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn.”
Met dat werken aan zijn carrière als caster (een commentator bij esports-wedstrijden) en het opbouwen van zijn netwerk begon Meeusen al in 2016 tijdens zijn rechtenstudie in Tilburg, waar hij samen met een vriend de Tilburgse studenten-esports-vereniging Link oprichtte. ,,Door mijn werkzaamheden bij Link leerde ik de eigenaar van Gamershub, een productiehuis dat toentertijd een hoop lokale competities faciliteerde, kennen. Via die weg kreeg ik de mogelijkheid om het casten op te pakken, al was dat de eerste twee jaar puur als hobby naast mijn studie.”
Kunstvorm
Gevraagd naar wat de inmiddels 27-jarige Meeusen zo trekt aan het casten, komt zijn passie tevoorschijn: ,,Ik heb tijdens mijn schooltijd debatten gedaan en als jurist moet je regelmatig pleiten, het casten voelde als een verlengde daarvan. Het is een mix van becommentariëren en analyseren, maar ook zoveel meer. Er zit enorm veel diepgang en persoonlijke expressie in, waardoor ik het eigenlijk een soort van kunstvorm vind.”
Toen hij in 2018 klaar was met zijn studie hoefde Meeusen dan ook niet lang na te denken over zijn volgende stap: ,,Het idee om verder te gaan in de rechtswereld sprak me toen ik mijn master afrondde niet per se aan en dus besloot ik mijn geluk als freelance-caster te beproeven.”
Na een tweetal succesvolle jaren in enkele nationale competities, waaronder de nieuw opgerichte Dutch League, kreeg Meeusen in 2020 zijn eerste kans op een door Riot Games (de maker van League of Legends) georganiseerd internationaal toernooi. ,,Ik kreeg toen eigenlijk redelijk onverwacht een berichtje van de talentmanager van Riot of ik wilde casten op de European Masters. Dat wilde ik natuurlijk maar al te graag.”
Tienduizenden kijkers
Vanaf dat moment ging het hard. Niet lang na zijn optreden op de European Masters solliciteerde Meeusen op een vacature voor een positie als caster in de Koreaanse LCK. Hij werd aangenomen en ging zo in een jaar tijd van een paar honderd kijkers bij de Dutch League naar wekelijks voor tienduizenden kijkers het commentaar verzorgen in Korea.
Iets wat een hoop druk met zich meebrengt, zou je denken. Meeusen blijft er echter nuchter onder. ,,Natuurlijk is de voorbereiding uitgebreider, kijken er meer mensen en ben ik waarschijnlijk nerveuzer dan eerst, maar uiteindelijk is ook dit gewoon praten over een game. Iets waar ik inmiddels duizenden uren ervaring in heb.”
Vrienden maken tijdens corona was lastig
Toch was de overstap naar Korea wel degelijk een uitdagingen: ,,Ik zou het niemand aanraden om tijdens een wereldwijde pandemie naar een land aan de andere kant van de wereld te verhuizen. Ondanks dat Korea het virus redelijk onder controle heeft weten te houden, maakte dat het leggen van nieuwe contacten eigenlijk onmogelijk. Daardoor heb ik in het begin het grootste gedeelte van mijn tijd alleen thuis doorgebracht.”
,,Dat was wel zwaar. Het feit dat ik de taal nog niet sprak en Engels hier minder gangbaar is dan in Europa maakte het er ook niet makkelijker op. Gelukkig kon ik me op mijn werk storten en heb ik heel veel aan mijn collega’s gehad.”
Het hoogste podium
Dat hij zich op zijn werk stortte heeft zich geloond. De stroomversnelling waarin zijn carrière zich bevindt was met het bereiken van de LCK namelijk nog niet ten einde. Meeusen maakte in zijn eerste jaar in Korea zoveel indruk dat hij vanaf deze week ook tijdens het wereldkampioenschap zijn commentaar kunsten mag etaleren.
Iets waar hij vanzelfsprekend trots op is. ,,Casten op het wereldkampioenschap is voor mijn vakgebied het hoogst haalbare binnen League of Legends, dus het is een enorme eer dat ik dit jaar onderdeel mag zijn van het worlds-team.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TikTok-gebruikers klagen Amerikaanse staat Montana aan om verbod
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUM3
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Namen duizenden Nederlandse slachtoffers cryptobeurs op straat
De namen van duizenden Nederlandse slachtoffers van de failliete cryptobeurs MtGox liggen op straat. BNR meldt een databestand met de namen in handen te hebben. De gegevens van de klanten van MtGox stammen uit 2014, toen de beurs op de fles ging. -
De Nederlandse Sander (36) was ooit de best verdienende professionele gamer ter wereld
Sander Kaasjager is een van de grootste namen in de Nederlandse esports-geschiedenis, maar doet bij het grote publiek waarschijnlijk geen belletje rinkelen. In een tijd waarin professioneel gamen nog meer niche was dan nu, verdiende hij al aanzienlijke bedragen.
-
Dit zijn de best verkochte games aller tijden
-
-
-
Musk vervangt Twitterlogo met blauwe vogel door memehond Doge
Het bekende Twitterlogo met blauwe vogel is maandagavond vervangen door een memeplaatje van een Shiba Inu, een Japans hondenras. Dat is tevens het logo van de dogecoin, die naar de meme is vernoemd, en de favoriete cryptomunt van Twittereigenaar Elon Musk (51) is. De waarde spurtte meteen omhoog. -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?