De nieuwe MacBook Pro pronkt (terecht) met iets ouderwets
ReviewApples nieuwste MacBook Pro moet de grootste kritiek van professionals wegnemen. Maar is het ook een goede laptop?
De volledige versie van deze recensie lees je op Tweakers.
In de zomer van 2020 kondigde Apple aan dat het bedrijf zou stoppen processors van Intel af te nemen en in plaats daarvan eigen chips te gaan gebruiken. De daad werd een paar maanden later bij het woord gevoegd, met de introductie van de M1-processor die vervolgens in de MacBook Air en de kleinere MacBook Pro verscheen.
Nu heeft Apple een 14 en 16 inch MacBook Pro uitgebracht met zijn eigen processor hierin verwerkt. Het leuke van de nieuwe MacBook Pro’s is dat je in een oogopslag ziet dat ze echt nieuw zijn. Bij de laatste MacBook Air stapte Apple over van Intel-processors naar eigen chips, maar liet de buitenkant van de laptop ongemoeid. Dat is nu wel even anders.
De laptop is duidelijk dikker geworden dan zijn voorgangers en staat op vier rubberen voetjes die ook wat hoger lijken dan bij de oude MacBooks. Ook het toetsenbord neemt meer ruimte in, doordat de bovenste toetsenrij even hoog is als de rijen daaronder. Waar de vorige generatie MacBook Pro nog zo dun mogelijk gemaakt leek te zijn en voorzien werd van een flashy Touch Bar, lijkt de nieuwe MacBook Pro uit te moeten stralen dat hij een werkpaard zonder fratsen is.
Eindelijk meer aansluitingen
Dat zie je ook aan de aansluitingen; die zijn niet meer beperkt tot twee USB-C-poorten per kant, maar er zitten een gewone HDMI-poort op en een kaartlezer. Het zijn praktische zaken die gebruikers vaak zullen gebruiken en waarvoor ze nu geen verloopkabel mee hoeven te nemen.
Voor de liefhebbers van USB-C: die poorten zitten er nog steeds op, maar het zijn er nu in totaal drie in plaats van vier op de oude 16" grote MacBook Pro. De poorten kunnen gebruikt worden om een extern scherm te verbinden, maar ook om de laptop mee op te laden.
Magneetkabel
Standaard worden de laptops echter geleverd met een USB-C-lader met een magnetische MagSafe 3-kabel. Het idee achter de magnetische aansluiting is dat hij losschiet als je per ongeluk over de laadkabel struikelt , zodat je niet je laptop van tafel sleurt.
Ondanks dat er meer aansluitingen op de behuizing zitten dan bij de voorgangers, is het ontwerp van de MacBook Pro nog altijd strak en minimalistisch. Het geheel is van aluminium gemaakt en voelt bijzonder solide aan. Dat merk je ook aan het schermscharnier. Dat is soepel genoeg om het scherm met een vinger open te duwen, maar biedt genoeg weerstand om ervoor te zorgen dat het niet ‘wiebelig’ aanvoelt.
Het hart van de nieuwe MacBooks
Het hart van de MacBook’s Pro bestaat uit Apples nieuwe M1 Pro- en M1 Max-processors. Die kunnen zich meten met de snelste processoren van concurrenten Intel en AMD, terwijl de koeling veel minder herrie maakt. Hetzelfde geldt voor de grafische chip, die bloedsnel kan zijn - afhankelijk van de benchmark - en ook weinig warmte ontwikkelt.
Indrukwekkend is ook het beeld. HDR-beelden knallen er vanaf door de hoge (piek-)helderheid, terwijl de kleurweergave bijzonder accuraat is. Het voelt - en dat klinkt een beetje overdreven - alsof je op een laptop uit de toekomst werkt.
Overdreven of niet, deze MacBook wordt ongetwijfeld een voorbeeld voor andere laptopbouwers. We kunnen niet wachten tot het scherm van deze laptop bij andere bedrijven wordt geëvenaard.
Slechte responstijd en kortere accuduur
Maar, hoe enthousiast we ook van de hardware worden, perfect zijn de nieuwe MacBooks niet. De responstijden van de schermen zijn tegenvallers en afgaande op Apples beloftes hadden we een langere accuwerktijd verwacht - die ligt lager dan bij eerdere MacBooks, met tussen de 12 en 14 uur bij webbrowsen.
Daarnaast vallen we, zoals wel vaker, over de meerprijzen die Apple rekent voor de hardware-upgrades. De 512GB-opslag verdubbelen naar 1TB kost 230 euro, terwijl een upgrade van het werkgeheugen van 16 naar 32GB maar liefst 460 euro kost. Over één ding kunnen we echter niet meer klagen; de SD-kaartlezer. Die zit er gewoon weer op en daarmee pronkt het werkpaard van de toekomst - geheel terecht overigens - met een geheugensleuf uit het verleden.
Conclusie
Apple’s 2021-model van de MacBook Pro komt in 14 en 16 inch en het mooie is dat je beide modellen van de snelste hardware kunt voorzien. Die snelle hardware is vervolgens te vergelijken met het snelste dat Intel, AMD en Nvidia te bieden hebben, hoewel de prestaties per toepassing verschillen.
Het scherm heeft een miniled-backlight en biedt fantastische HDR-weergave. Helaas zijn de responstijden van het scherm wel slecht. Daarnaast valt de accuduur enigszins tegen en is het instapmodel nog wel betaalbaar, maar zijn upgrades zeer prijzig.
De buitenkant van de laptop is ook aangepast en die is nu voorzien van praktischere aansluitingen. Daarnaast is de geluidskwaliteit voor een laptop erg goed en is ook de stap naar een 1080p-webcam een welkome upgrade.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Minder iPhones en Samsung Galaxy's in 2023: ‘Markt smartphones krimpt door inflatie’
Wereldwijd worden er dit jaar waarschijnlijk minder smartphones verkocht. Dat voorspelt Samsung Electronics, ‘s werelds grootste smartphonemaker. Volgens het Zuid-Koreaanse concern houden veel mensen de hand op de knip als het gaat om een nieuwe slimme telefoon, nu het leven over de gehele linie duurder is geworden en het slechter gaat met de economie. -
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt? -
Medeoprichter Intel Gordon Moore (94), van ‘de Wet van Moore’ overleden
Gordon Moore, medeoprichter van de techreus Intel, is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore’s Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Deze gadgets flopten gigantisch
Niet alles wat slimme elektronicabollebozen bedenken wordt een hit. Het verleden kent vele, vaak goedbedoelde misperen. Dit zijn de bekendste. -
-
-
Presentatie maken zonder PowerPoint? Deze alternatieven zijn de moeite waard
PowerPoint was jarenlang hét programma voor het maken van presentaties voor opdrachten en vergaderingen. Inmiddels zijn er veel alternatieven voor de software van Microsoft. Deze online tools kun je overwegen als alternatief voor PowerPoint. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.