Deze laptops met oledschermen zijn wél betaalbaar
ReviewDrie nieuwe laptops van ASUS hebben oledschermen, maar zijn ook best wel betaalbaar. Wat haal je met zo’n ‘goedkope’ oledlaptop in huis?
Lees de volledige bespreking op Tweakers.
Bij televisies en smartphones zijn oledschermen ontzettend populair. High-end producten in beide categorieën zijn bijna niet meer zonder een dergelijk paneel te krijgen. Bij laptops loopt het zo’n vaart niet, hoewel je al sinds 2016 laptops met een oledscherm kunt aanschaffen. Dat komt doordat de eerste oledschermen voor laptops duur waren en niet in grote hoeveelheden gefabriceerd werden.
Als je op het moment van schrijven zoekt naar laptops met een oledscherm, zijn 117 van de 138 afkomstig van ASUS. Van de goedkoopste 30 modellen zijn er zelfs 28 afkomstig van ASUS. Het is kortom hoog tijd om die goedkopere oledlaptops aan een test te onderwerpen.
In deze review kijken we naar drie van de nieuwe oledmodellen: de ASUS Vivobook 15 en 15 Pro met Intel-processor, en de Vivobook 14X met AMD-chip.
Wat is oled?
Oled staat voor ‘organic light emitting diode’. Het is organisch materiaal, dat oplicht wanneer er stroom doorheen wordt gestuurd. Als daar een kleurfilter aan wordt toegevoegd, krijgt dat licht ook een bepaalde kleur. Die organische diodes komen in oledschermen in de plaats van de klassieke beeldkristallen in een lcd-scherm. Ze hebben door hun lichtgevende karakter geen extra zij- of achterbelichting nodig.
Dat maakt dat niet alleen de kleuren veel ‘natuurlijker’ aanvoelen (ze komen namelijk uit de beeldpunten zelf), maar ook dat het scherm aanzienlijk dunner wordt. Oledschermen hebben ook een hoog contrast en véél betere zwartwaarden dan lcd-schermen.
Vivobook 15 en 15 Pro
De Vivobook 15 is het ‘instapmodel’ in de Vivobook-reeks, waarbij wij keken naar een model met Core i7-processor, 16GB werkgeheugen en 512 gigabyte opslag. Daar betaal je 1000 euro voor. Je krijgt dan een laptop met een deels metalen behuizing: bij de achterkant van het scherm. Dat ziet er mooi uit, maar biedt niet de stevigheid waarop je zou hopen. Het metaal veert namelijk makkelijk in onder druk. Voor een laptop van 1000 euro vinden we dat wel enigszins tegenvallen.
Dat geldt ook voor de Vivobook 15 Pro. Dat model is voorzien van een Core i7-chip en een een extra GTX 1650-videokaart. Een verschil tussen beide laptops is de positionering van de touchpad. Die zit bij de Pro in het midden van de behuizing, terwijl hij bij de gewone Vivobook midden onder het alfanumerieke gedeelte van het toetsenbord is geplaatst. Bij beide laptops heeft ASUS voor een glazen touchpad gekozen en bij de Pro is de touchpad iets groter. Door zijn positionering zit je vaak met je pols over de touchpad tijdens het typen, maar de laptop weet een pols gelukkig prima van een vinger te onderscheiden.
Wat aansluitingen betreft heeft ASUS wel heel erg bezuinigd. De HDMI-aansluiting ondersteunt slechts versie 1.4 van het protocol, waardoor je geen 4k-schermen met 60 frames per seconde kunt aansluiten en de twee linker-USB-aansluitingen werken op USB 2.0-snelheid. Snelle aansluitingen zijn er ook wel; er is een Thunderbolt 4-poort aan de rechterkant aanwezig, met daarnaast een USB 3-poort. Dat 4k-scherm kun je dus via Thunderbolt aansluiten en externe harde schijven of ssd’s kunnen op de snelle USB-aansluiting aan de rechterkant, maar van een laptop van 1200 euro mag je verwachten dat alle USB-poorten snel zijn en er minstens HDMI 2.0 aanwezig is.
Over de toetsenborden van beide Vivobooks zijn we wel weer te spreken, die tikken prettig doordat ze veel travel hebben. Wil je de laptop gebruiken om mee te (video-)bellen, dan kan dat, want de ingebouwde luidsprekers weten, hoewel blikkerig, aardig wat geluid te produceren. De webcams hebben een resolutie van 1280 bij 720 pixels, zoals het gros van de laptops, en bij de Pro is de camera te verbergen achter een schuifje.
Vivobook Pro 14X
De Pro 14X is een nog wat luxer model. Het model door ons getest heeft een snelle Ryzen 9-processor, 32 gigabyte werkgeheugen en een scherm met een resolutie van 2.880 bij 1.800 pixels, dat met 90 beeldjes per seconde vloeiend ververst. Met zulke specificaties gaat de prijs ook flink omhoog en de uitvoering die wij hebben getest, kost dan ook 1700 euro.
De behuizing van metaal voelt wat steviger aan dan bij de andere twee modellen, hoewel de metalen achterkant van het scherm zich ook makkelijk laat indrukken. Ook bij dit model heeft ASUS de, onbegrijpelijke, keuze gemaakt om twee langzame USB-poorten en een HDMI 1.4-poort in te bouwen aan de linkerzijde. Daarnaast vind je hier geen Thunderbolt.
De Pro 14X is wel voorzien van ASUS’ DialPad. Dat is een ‘draaiknop’, die in de touchpad is verwerkt.. Je kunt, door vanuit de rechterbovenhoek naar binnen te vegen, de DialPad activeren en dan het cirkeltje gebruiken alsof het een draaiknop is. Doordat de touchpad echter geen voelbare feedback geeft, zit je tijdens het gebruik steeds naar je touchpad te kijken om te zien of je hem wel goed bedient. Bovendien is het relatief kleine cirkeltje niet geschikt voor het subtielere draaiwerk. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat kopers van een laptop met DialPad daar even mee spelen en de functionaliteit vervolgens nooit meer aanraken.
Conclusie
Voor minder dan duizend euro voorziet ASUS deze laptop van een oledscherm, dat daardoor een prima beeldkwaliteit heeft. De behuizing van de laptop had helaas steviger gekund en de verouderde USB 2.0- en HDMI 1.4-aansluitingen zijn onpraktisch.
Met een i7-processor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB is de Vivobook vlot en zijn de prestaties zoals je mag verwachten. Toch zouden we niet deze, maar de uitvoering met AMD-processor aanschaffen, die significant goedkoper is en twee cpu-cores meer heeft.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elon Musk wil Twitterverbod van Donald Trump terugdraaien
Wanneer ondernemer Elon Musk Twitter koopt, wil hij het Twitterverbod van oud-president Donald Trump terugdraaien. Trump is geblokkeerd van het netwerk na zijn tweets over de bestorming van het Capitool. -
Op zoek naar een koptelefoon of (draadloze) oortjes? Dit zijn de 5 beste koopjes op dit moment
Op zoek naar een nieuwe koptelefoon of draadloze oordopjes? Techexpert en hoofdredacteur bij Hardware Info Frank Everaardt wijst je de weg naar dé koopjes van het moment. -
Maatregelen tegen ‘accountdelers’ op Netflix nabij: tot 22 euro per maand voor een abonnement
Streamingdienst Netflix lijkt van plan om strengere maatregelen te nemen tegen zogeheten ‘accountdelers’. Laat jij een familielid of goede vriend via jouw account kijken, dan betaal je daar binnenkort mogelijk meer voor. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
De ‘Apple Glasses’ komen eraan: dit weten we over Apples slimme bril
Techreus Apple zou in het diepste geheim werken aan een slimme bril die zowel virtual reality als augmented reality moet bieden. We zetten alle gelekte informatie over de gadget op een rij.
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUM
Trapt je vader, oma of vriendin in WhatsAppfraude? Test het!
Test je ouders, opa en oma, buurman, zus of vriend om te zien of zij in WhatsAppfraude trappen, om zo te waarschuwen voor oplichters. Dat is het idee achter de speciale website whatsappfraude.echt-nep.nl van verschillende gemeenten.