Volledig scherm
© Benny Proot

Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.

Sinds eind vorig jaar registreert een slimme camera aan het begin van winkelstraten autobestuurders die - op autoluwe dagen - tóch de straat inrijden. Alleen lijkt de camera net iets té goed te werken. Maar liefst 7549 chauffeurs vlogen al op de bon in Brugge. 

Telkens ging het om bestuurders die het verbodsbord negeerden tijdens de autoluwe momenten op zaterdag en andere shopdagen tussen 13.00 en 18.00 uur. Dat er mogelijk een gebrek is aan waarschuwingen op de route, bewijst de burgemeester van Brugge zelf. Dirk De fauw liet zich zelf ook al eens vangen door de camera en kreeg een boete van 58 euro. 

Volledig scherm
Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is té weinig. © Benny Proot

Extra signalisatie

Het totaalbedrag aan boetes door de camera staat momenteel op 437.000 euro, omgerekend zo’n 1300 euro per uur dat de camera dienst doet. Politie en stadsbestuur beseffen dat er iets moet veranderen omdat het vaak niet om bestuurders gaat die moedwillig het verbodsbord negeren, maar het simpelweg niet zien. ,,Het verbaast me niet dat zoveel mensen beboet worden”, reageert De fauw. ,,Sommigen volgen gewoon de auto voor hen. Het grote aantal boetes toont aan dat mensen niet met opzet de regels overtreden maar vaak niet op de hoogte zijn van de autoluwe momenten.” 

Als je eenmaal het Concertgebouw in de stad voorbijrijdt, waar nu de borden aan de kant van de weg staan, word je verplicht de bewuste straat in te rijden en is er geen weg meer terug. ,,We onderzoeken de mogelijkheid om een elektronisch waarschuwingsbord te plaatsen ter hoogte van het Concertgebouw”, bevestigt een politiewoordvoerster. ,,De komende kerstperiode zullen we ook via sociale media extra aandacht vestigen op de verkeerssituatie.”

Volledig scherm
Het verkeersbord dat de situatie moet aangeven is te weinig en staat op ‘gewone dagen’ omgedraaid. © Benny Proot
Volledig scherm
© Benny Proot
 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.