Deze smartphone-camera kan door plastic heen kijken (en nee, het werkt niet met kleren)

De kleurenfiltercamera van de OnePlus 8 Pro heeft een opvallende eigenschap die de fabrikant zelf niet heeft genoemd: het blijkt mogelijk om met de camera door dun plastic heen te kijken.

De kleurenfiltercamera kijkt onder meer bij afstandsbedieningen en toetsenborden in sommige gevallen door de behuizing heen. Het viel enkele gebruikers van de OnePlus ook al op. Bij een afstandsbediening zie je de batterijen en de mechanische onderdelen zitten. Bij een Apple TV-kastje zie je zo door de matzwarte behuizing heen. En nee, de camera kan niet door kleren heen kijken.

Hoe dat kan? Het lijkt erop dat de camera geen of een beperkte infraroodfilter heeft; normale smartphonecamera’s en andere camera’s hebben dat wel. Daardoor is de binnenkant van apparaten te zien, want infraroodlicht gaat door veel plastic heen. Ook sommige vloeibare stoffen zoals cola en wijn lijken transparant te worden met de kleurenfiltercamera.

Een echte functie heeft het natuurlijk niet, maar het is wel interessant om wat apparaten er bij te pakken om de binnenkant te bekijken.

Infraroodcamera

OnePlus is lang niet de enige die een ‘infraroodcamera’ op zijn smartphone zet. Veel toepassingen voor 3d-gezichtsontgrendeling als Face ID van Apple werken met infraroodcamera’s. OnePlus is wel de enige die een kleurenfiltercamera voor fotografie op zijn toestel heeft. Maakt dat de camera goed? Je leest het in review van de OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8.
Volledig scherm
OnePlus 8. © Tweakers
  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.