Volledig scherm
Tweakers © Moto G7

Deze telefoon met high-end functies kost je maar 300 euro

We willen allemaal de nieuwste iPhone of de nog onaangekondigde Samsung Galaxy S10, maar soms laat onze portemonnee dat niet toe. In dat geval is de G-serie van Motorola een interessante keuze. De telefoon komt vaak met functies die ook in luxere modellen zitten, maar dan voor een heel mooi prijsje. Tweakers neemt een kijkje.

Motorola heeft met de Moto G-serie al jaren een stevige positie in het budget- en middelsegment. Deze serie is de succesvolste van de fabrikant en dat is niet verrassend. De toestellen hebben interessante functies die vaak alleen in high-end toestellen zaten. Zo hebben ze sinds vorig jaar een luxe, glazen achterkant en heeft de G7 van dit jaar een druppel-inkeping, ofwel notch.

Lees de volledige recensie op Tweakers

We konden de meest luxe variant van de G7-serie, de Plus-variant, al even goed bepotelen tijdens een previewsessie in Amsterdam. Er zijn echter nog drie andere varianten aangekondigd, die eveneens naar de Benelux komen. Die hebben we ook al in handen gehad, maar lang niet zo uitgebreid.

De toestellen zien er niet goedkoop uit, maar zijn dat relatief gezien wel. Dat is dan ook het belangrijkste verkoopargument in deze prijsklasse: een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Snelle chip

De Moto G7 Plus is de versie met de beste kwaliteiten, maar ook de hoogste prijs. Waar de andere drie varianten tussen de 150 en 250 euro kosten, moet je voor de G7 Plus 300 euro neertellen. De vraag is natuurlijk allereerst: wat krijg je daarvoor extra ten opzichte van de andere toestellen, en dan vooral ten opzichte van de ‘reguliere’ G7? De Plus-versie heeft met 4GB en 64GB dezelfde hoeveelheid werk- en opslaggeheugen. De G7 Plus heeft echter wel een andere chip, eentje die beduidend sneller is.

Een ander belangrijk verschil, als vanouds, tussen de reguliere Moto G7 en de G7-Plus is de camera. Hoewel we na een korte previewsessie nooit veel kunnen zeggen over de kwaliteit van de camera, hebben we wel een aantal foto’s gemaakt. Deze zagen er op het eerste gezicht goed uit, onder andere wat scherpte in matig belichte omstandigheden betreft. Ook het aantal megapixels is erop vooruitgegaan, hoewel dat niet altijd iets zegt. De camera achterop heeft zestien in plaats van twaalf megapixels en de camera voorop heeft twaalf in plaats van acht megapixels. Dat laatste is een mooie stap, want acht megapixels kan aan de krappe kant zijn, waar twaalf prima is. Het viel ons dan ook op dat de foto’s die we met de frontcamera maakten, goed scherp zijn. We hebben echter nog geen plaatjes geschoten bij slechte lichtomstandigheden.

Genoeg vernieuwing?

De initiële prijs van de Moto G7 Plus is net als die van de Moto G6 Plus 299 euro. Dat is goed nieuws, maar is er genoeg vernieuwd? Het toestel heeft een wat oudere chip, die geen enorme stap voorwaarts is op het gebied van kracht. Bovendien ziet het er bijna hetzelfde uit. Wel heeft hij een wat groter scherm met druppelinkeping, zonder dat de telefoon zelf groter is geworden. Ook de komst van optische stabilisatie is een pluspunt voor de camera en de frontcamera is erop vooruitgegaan, hoewel er helaas geen flitser meer op zit.

Een andere goede toevoeging van de G7 Plus is het vlotte laden met de bijgeleverde lader. Dat is in lijn met de snellaadtrend in de smartphonemarkt die we laatst hebben besproken en het is interessant dat een feature als dit naar een toestel in de lage middenklasse komt en niet voorbehouden is aan high-end toestellen. Ook zijn er een paar kleine verbeteringen doorgevoerd bij de G7 Plus ten opzichte van zijn voorganger. Zo is de sterkere trilmotor erg welkom en hebben de stereoluidsprekers wat ons betreft absoluut meerwaarde.

Al met al is de G7 Plus in zijn geheel een prima stap voorwaarts ten opzichte van de G6 Plus en lijkt het ook voor veel mensen het overwegen waard om niet te beknibbelen door voor de uitgeklede G7 te kiezen.