Deze unieke ‘Nintendo Playstation’ kan nog eens tonnen opleveren bij grote veiling

Bij Heritage Auctions is de veiling van de unieke testconsole die bekendstaat als de Nintendo Play Station van start gegaan. De biedingenstrijd begon met een bedrag van 30.000 dollar maar de prijs loopt snel op. Inmiddels is het hoogste bod 360.000 dollar. 

De unieke Nintendo Play Station.
Volledig scherm
De unieke Nintendo Play Station. © Heritage Auctions

De veiling loopt nog 21 dagen. Het veilinghuis maakte eind vorig jaar bekend dat het vermoedelijk enige overgebleven exemplaar van de console onder de hamer zou gaan. Het gaat om een apparaat dat Sony en Nintendo samen ontwikkelden in de jaren 90 en dat zowel cd-roms als Super Nintendo-cartridges kan lezen. Een unieke samenwerking, maar een die uiteindelijk uitliep op een mislukking. De ‘Play Station’ kwam nooit op de markt, waarna Sony en Nintendo hun eigen weg gingen. Sony bracht een paar jaar later de eerste Playstation uit. Het geflopte apparaat is dus een uniek stukje game-geschiedenis.

De eigenaar is Terry Diebold, die het apparaat in handen kreeg via een veiling toen het bedrijf waar hij werkte failliet ging, in 2009. De ceo van dat bedrijf, Advanta Corporation, was Olaf Olafsson en hij was in het verleden de ceo van Sony Computer Entertainment, op het moment dat Sony en Nintendo het prototype maakten. Diebold vertelde Kotaku dat hij ooit een bod van 1,2 miljoen dollar voor de console weigerde.

De bedragen voor game-memorablia kunnen flink oplopen. Heritage Auctions meldde in december vorig jaar dat een zeldzame, nog een ongeopende kopie van Mega Man voor de NES het recordbedrag van 75.000 dollar had opgebracht. 

De unieke Nintendo Play Station
Volledig scherm
De unieke Nintendo Play Station © Heritage Auctions