Volledig scherm
© Unsplash

Dit heb je nodig om zelf een ultieme gamekamer te maken

Je hebt de smaak van het gamen helemaal te pakken? Je hebt thuis nog een kamer over of toch een vrij hoekje? Waarom dan geen super-de-luxe gameroom voor jezelf en je huisgenoten installeren? De volgende vier dingen zijn must-haves.

1. Een goede monitor
Je kunt natuurlijk gewoon gamen op een tv, maar voor een écht goeie game-ervaring kun je beter voor een speciale gamemonitor gaan. De beeldverversingssnelheid van die toestellen ligt veel hoger, en zeker als je graag snelle actiegames speelt, is dat onontbeerlijk. Het verschil tussen 60 hz en 144 hz is door menig gamer ‘life-changing’ te noemen.

Monitoren vind je in meerdere maten en prijzen. Een toestel met 4K is eigenlijk wel een beetje een must, en dan betaal je al snel om en nabij de 250 euro. Natuurlijk kan je nog véél duurder gaan; Samsung heeft bijvoorbeeld monitoren op de markt - zoals de Samsung C49RG90 - met véél breder beeld, waardoor je als het ware ín je game zit. Je betaalt dan wel meer dan 1000 euro. 

Toch vinden wij een QHD-monitor (een monitor tussen 1080P en 4K in) de beste keuze voor gamers. Je hebt geen ultra-pc nodig om games te spelen, maar het is toch een gigantische upgrade ten opzichte van 1080P. Wij raden de Acer Predator XB271HU (review hier te lezen) aan om het gamen naar een hoger niveau te tillen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© Samsung

2. Een beest van een pc
Natuurlijk kan een console ook het kloppend hart van jouw gameroom vormen, maar gamers zweren vaak (en steeds vaker!) nog bij pc - een desktop welteverstaan. Dat de visuele hardware in gamecomputers krachtiger is dan die in de meeste consoles is een bepalende factor, dat een gamecomputer zich gemakkelijker laat uitbreiden met nieuwe videokaarten ook. 

Bij een console werkt dat zo niet: je koopt de laatste nieuwe, en een paar jaar later koop je opnieuw de laatste nieuwe. De echt gepassioneerde gamers kunnen ook behoorlijk los gaan met de uitbouw van hun gamecomputers en ze configureren tot joekels met een waarde van een paar duizend euro.  Dat hoeft echt niet het geval te zijn voor jouw game-pc. Je kan een pc al bouwen voor zo’n 700 euro. Duurder dan een console, maar ook veelzijdiger en van hogere kwaliteit.

Overweeg je de aankoop van zo’n gamecomputer? Een handige kooptip is om even naar de specificaties van de fel geanticipeerde games van de nabije toekomst te kijken, zoals Cyberpunk 2077 (releasedatum: najaar 2020). De prijzen beginnen bij 600 euro, maar lopen snel op. Check bijvoorbeeld ook de desktop-test die techsite Tweakers elke paar maanden uitvoert. Daar staat wat je echt nodig hebt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© MSI

3. Surroundsysteem
Ja, we geven het toe. Een headset werkt meer dan prima als geluidsapparaat voor tijdens het gamen. Sterker nog, als je veel multiplayerspellen speelt is het een must. 

Maar als je je gamekamer naar een hoger niveau wil tillen, dan heb je een serieus surroundsysteem nodig. Dat zorgt ervoor dat je geluid uit meerdere fysieke bronnen komt. Tip: ga voor een 5.1- of zelfs een 7.1-systeem, zoals deze Harman Kardon HKTS 30WQ-set (€ 619). 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© Harman Kardon

4. Comfortabele gamestoel
Je mag nog zoveel Fifa 20 spelen, sporten doe je natuurlijk niet echt als je urenlang gamet. Wil je niet elke keer compleet kapot zijn na een potje gamen? Investeer dan in een goede stoel. Dat kan zeker een ergonomische bureaustoel zijn, maar het optimale comfort vind je bij een gamestoel, zoals dit populair exemplaar van het Nederlandse merk Trust. Ook hier: hoe meer toeters en bellen, hoe duurder. 

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.