Dit zijn zes gratis alternatieven voor Adobe Photoshop
Adobe Photoshop is wereldberoemd maar ook een kostbaar softwareprogramma. Dit zijn gratis alternatieven om foto’s en beelden te bewerken.
Iedereen die bezig is het bewerken van foto’s, het ontwerpen en bouwen van websites of andere vormen van design, kent of gebruikt Photoshop. Toch zijn er de laatste jaren behoorlijk veel goede en gratis alternatieve apps beschikbaar gekomen. Wij verzamelden deze zes onderstaande programma’s:
GIMP (Mac, Windows, Linux)
GIMP is een veelzijdige, uitgebreide, veel gebruikte open-source app. Dit programma herkent de meeste populaire bestandsformaten waaronder GIF, JPEG, PNG en TIFF en sommige PSD-formaten. Ook fijn is de aanwezigheid van actieve, goed benaderbare ontwikkelaars die luisteren naar feedback en suggesties van gebruikers.
De aanwezige tools zijn divers, zowel qua penselen en patronen als transformatietools, tekstlagen, maskers en kleurcorrectie. GIMP kent bovendien ondersteuning voor animaties én een flinke verzameling plug-ins om het programma uit te breiden. De interface kan wat overweldigend zijn en GIMP kent geen RAW-filter, wat voor sommige fotografen een bezwaar zal zijn.
RawTherapee (Mac, Windows, Linux)
Nog een alternatief is het wat raar getitelde RawTherapee. Dit programma kan RAW-fotobestanden bewerken, naast andere gangbare formaten, en kent een reeks uitgebreide bewerkingstools.
Daarmee kan de gebruiker vervormingen corrigeren, kleuren versterken, details herstellen en ga zo maar door. Het programma is snel en kan goed omgaan met zware bestanden.
Pixlr (Android, iOS, Mac, Windows, Linux)
Dit online programma werkt goed in elke moderne browser en dus ook op Android-smartphones, tablet en iPhones. Dit vergroot de gebruiksvriendelijkheid, deels ook dankzij een gelikte en moderne interface, met helemaal van nu: de keuze uit donkere en lichte kleurenschema’s.
Het programma wordt geleverd met alle basismiddelen die je nodig hebt om foto’s en beelden te bewerken. Kom je net kijken? Pixlr heeft een Auto-Fix-tool die eventuele enthousiaste overdaad met een druk op de knop terugdraait.
Goed om te weten, er zijn twee verschillende soorten Pixlr-editors: de gebruikersvriendelijke Pixlr X voor beginners en de meer professionele Pixlr E. Beide hebben een vergelijkbare lay-out als Photoshop, dus zijn snel op te pakken als je al bekend bent met Adobes prijspaard.
FireAlpaca (Mac & Windows)
Deze app komt met gratis schildergereedschap en eenvoudige functies voor het maken en bewerken van afbeeldingen. Je kunt standaard sjablonen gebruiken of deze zelf ontwerpen, en de app schotelt je desgewenst verschillende weergave-opties voor, waaronder een coole 3D-weergave.
Als je knallende hoofdpijn krijgt van Photoshop of verdwaald raakt in de menustructuur van GIMP, is het simpele FireAlpaca een verademing dankzij zijn eenvoud.
Krita (Mac, Windows, Linux)
Gebruik je Photoshop voornamelijk om digitaal te schilderen, dan is Krita een goed en gratis open-source programma. Met meer dan 100 penseeltypen, negen effecten en een handige penseelstabilisator, ben je hier wel even mee zoet. Krita heeft soms de neiging een tikje te vertragen maar is verder erg fijn en intuïtief in gebruik.
Polarr (online, Android, iOS, Mac, Windows, Linux)
Niet al te groot en uitgebreid maar toch krachtig in zijn compactheid kent dit laagdrempelige beeldbewerkingsprogramma Lightroom-achtige bewerkingsmogelijkheden. Wat te denken van het bewerken van belichting en temperatuur alsook zaken als denoise, diffuse en dehaze? Polarr heeft bovendien geavanceerde HSL en RGB curve-gereedschappen, naast filter blending, mixing en toning gereedschappen. De app beschikt bovendien over een permanente bewerkingsgeschiedenis waardoor je oneindig heen en weer tussen je creaties kunt springen, en je nooit bang hoeft te zijn, dat er iets kwijt is geraakt
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen zin in pottenkijkers? Zo maak je jouw huis onherkenbaar in Google Street View
Google heeft de wereld zó grondig vastgelegd, dat iedereen bij jouw huis een kijkje kan nemen via Streetview. Gelukkig kun je daar iets aan doen. -
Onze favoriete oordopjes en koptelefoons
We luisteren massaal muziek en podcasts zijn hot. Maar hoe bescherm je je oren het beste tijdens een luistersessie waarbij je niemand wil storen? Welke modellen van hoofdtelefoons zijn vriendelijk voor je gehoor? En kies je dan voor oordopjes of voor de klassieke koptelefoon? -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Dit zijn de beste fitness-apps voor je smartphone
Sporten doen we allang niet meer enkel in de sportschool. Zeker nu diverse fitnessapps steeds beter en uitgebreider worden. Dit zijn onze favorieten. -
Review
Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
In 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in Nederland nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden.
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Elon Musk: deel Twitter-algoritme eind maart openbaar
Elon Musk kondigde vrijdag aan dat Twitter het algoritme openbaar gaat maken waarmee het platform tweets aan gebruikers aanbeveelt. De daarvoor gebruikte code wordt op 31 maart ,,open source”, zei de eigenaar en baas van het sociale medium in een tweet. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”