Doorbraak in medische wereld: AI kan korte metten maken met dodelijke superbacterie
Wetenschappers zijn erin geslaagd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) een nieuw antibioticum te ontwikkelen dat een dodelijke variant van een superbacterie kan doden.
Antibiotica doden bacteriën, maar de laatste tijd zijn er steeds meer bacteriën die resistent zijn geworden voor de bestaande geneesmiddelen. Daardoor zijn ze potentieel dodelijk. Per jaar zouden meer dan een miljoen mensen overlijden als gevolg van die resistentie.
Het onderzoek van de Canadese en Amerikaanse wetenschappers spitst zich toe op een van de meest problematische bacteriën: Acinetobacter baumannii, een bacterie die wonden kan infecteren en longontsteking kan veroorzaken. Het is een van de drie bacteriën die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden omschreven als ‘superbacteriën’ en een kritieke dreiging vormen, met name in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. De bacterie kan overleven op oppervlakten.
Dokter Jonathan Stokes, van de Canadese McMaster University, omschrijft in gesprek met de BBC de bacterie als ‘publieke vijand nummer één’.
Experimenteel antibioticum ‘abaucin’
Dankzij AI kunnen artsen duizenden potentiële chemicaliën reduceren tot een handvol, die in een laboratorium werden getest. Het resultaat is een experimenteel antibioticum, beter bekend als ‘abaucin’. Er zijn nog verdere testen nodig alvorens het gebruikt kan worden als geneesmiddel. Dat is mogelijk pas tegen 2030.
Het onderzoek is opnieuw een bewijs dat kunstmatige intelligentie de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen revolutionair kan versnellen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het internationale tijdschrift Nature Chemical Biology.
Hoe verder met AI?
Intussen willen de Europese Commissie en Google met andere techbedrijven vrijwillige afspraken maken over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Die moeten voorkomen dat de baanbrekende technologie ontspoort zolang er nog aan Europese regels wordt gewerkt.
Verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton sprak de topman van Alphabet, het moederbedrijf van Google, woensdag over AI. Alphabet-baas Sundar Pichai en Breton ‘zijn overeengekomen dat we het ons niet kunnen veroorloven te wachten tot de AI-verordening van kracht wordt‘, twitterde Breton na afloop. Ze spraken af voordien ‘met AI-ontwikkelaars samen te werken om al tot een AI-pact op vrijwillige basis te komen‘.
De commissie hoopt haar voorstellen voor Europese AI-regels nog voor het eind van het jaar goedgekeurd te krijgen. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten er nog mee instemmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Betalende twitteraars kunnen tweets van 10.000 leestekens maken
Twitteraars die gebruikmaken van het betaalde Twitter Blue, dat extra functies biedt, kunnen nu tweets maken van 10.000 leestekens, maakte het platform donderdag (lokale tijd) bekend. Voorheen was de limiet van betaalde accounts 4000 leestekens. Reguliere gebruikers hebben 280 leestekens tot hun beschikking. -
Namen duizenden Nederlandse slachtoffers cryptobeurs op straat
De namen van duizenden Nederlandse slachtoffers van de failliete cryptobeurs MtGox liggen op straat. BNR meldt een databestand met de namen in handen te hebben. De gegevens van de klanten van MtGox stammen uit 2014, toen de beurs op de fles ging. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
AI-pionier verlaat werkgever Google en waarschuwt: ‘Het is angstaanjagend’
-
-
-
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt. -
Twitter-topman Elon Musk kondigt Linda Yaccarino als opvolger aan
Twitter-topman Elon Musk heeft zijn opvolger bekendgemaakt via zijn socialmediaplatform in de persoon van Linda Yaccarino. Zij liet eerder op de dag nog weten haar functie als hoogste baas voor advertenties bij mediaconcern NBCUniversal neer te leggen.