Dronemaker DJI lanceert eigen actiecamera: eindelijk concurrentie voor GoPro?

VideoreviewDJI lanceerde onlangs de Osmo Action, een directe concurrent voor GoPro’s populaire Hero 7 Black action camera, maar dan mét een selfie-schermpje aan de voorkant en - volgens DJI - nóg betere beeldstabilisatie. Is dat genoeg om de koning van de action camera's, GoPro, van de troon te stoten?

De opkomst van DJI is met recht stormachtig te noemen. De Chinese fabrikant brak in 2013 door met de Phantom drone waar je een GoPro onder kon hangen, maar stapte al snel over op zelfontwikkelde camera’s. In eerste instantie hield de beeldkwaliteit daarvan niet over, maar DJI leerde snel en bouwt inmiddels uitstekende cameradrones. 

Lees de volledige review op Hardware Info

De gimbal-technologie die DJI eveneens ontwikkelde om camera’s te stabiliseren werd ook gebruikt in andere producten - zoals de Osmo uit 2015, een kleine draagbare camera met een gimbal-gestabiliseerde kop. Vorig jaar volgde de kleinere Osmo Pocket en nu is er de Osmo Action. Die nieuwe camera heeft geen hardwarematige gimbal, maar belooft gimbal-achtige softwarematige beeldstabilisatie in een behuizing die tegen een stootje kan.

Lovend

Waar hebben we dat eerder gehoord? Juist, bij de introductie van GoPro’s Hero 7 Black action camera eind vorig jaar. Wij waren lovend over de softwarematige beeldstabilisatie van die kleine action cam die het gebruik van hardwarematige gimbals in veel gevallen overbodig maakte. DJI kon die aanval op haar compacte gimbalcamera’s kennelijk niet waarderen en slaat nu terug met een camera die qua mogelijkheden sterk op de Hero 7 Black lijkt, maar met gemiddeld 370 euro net iets goedkoper is én een extra selfie-beeldscherm aan de voorkant biedt.

Verschil

Het opvallendste verschil tussen de twee camera’s zit hem wat ons betreft in dat schermpje aan de voorkant: Bij GoPro is dat een zwart-wit scherm dat alleen de status van de camera weergeeft, terwijl DJI een kleurenscherm heeft dat ook video kan tonen, en zo helpt bij het schieten van selfie foto’s en video’s. In de praktijk is dat best prettig om shots te framen. Je zou de Osmo Action zelfs als vlogcamera kunnen gebruiken, de ingebouwde microfoons leveren daarvoor afdoende geluidskwaliteit mits er niet te veel wind is, want dan gaan softwarealgoritmes in de camera aan het werk met als gevolg goede windruisonderdrukking, maar ook een duidelijk minder helder geluid.

Volledig scherm
De twee producten naast elkaar. Links de GoPro, rechts de DJI © Hardware Info

De Osmo Action lijkt uiterlijk sterk op de Hero 7. Het is een klein, breed cameraatje met aan de achterzijde een touchscreen en voor een lens met daarnaast een status scherm. Net als de Hero 7 Black is de camera waterdicht, in het geval van de Osmo Action tot 11 meter diepte, een metertje meer dan de Hero 7 Black. Wil je dieper duiken, dan is ook voor de Osmo Action een extra dive-case benodigd.

Als we dichterbij kijken zien we toch ook andere verschillen tussen beide camera’s. Ten eerste is de Osmo Action grijs en is het cameraatje wat minder hoog, maar ook wat breder dan de GoPro Hero 7. Het touchscreen aan de achterkant is flink groter dan dat van de Hero 7, waardoor bediening van de interface (in potentie) wat gemakkelijker is en je een betere preview krijgt van live of opgenomen beelden. Het kleurenschermpje aan de voorkant is écht iets nieuws voor een action cam. GoPro rust haar action cams ook uit met een schermpje aan de voorkant, maar dat levert alleen zwart-wit statusinformatie.

Conclusie

De Osmo Action is al met al een geslaagde eerste action camera van DJI, die vergelijkbare functionaliteit biedt als de Hero 7 Black van concurrent GoPro, maar dan voor een paar tientjes minder en met als bonus en extra selfie-schermpje aan de voorkant. Of dat voldoende is om het GoPro écht lastig te maken zal sterk afhangen van je persoonlijke voorkeur. Qua beeldkwaliteit geven wij licht de voorkeur aan de GoPro, terwijl de beeldstabilisatie van DJI nét iets beter is. De verschillen zijn echter klein genoeg om de aanwezigheid van een kleurenscherm bij de Osmo of de h.265 codering van de GoPro zwaar te laten wegen in je uiteindelijke beslissing.

Volledig scherm
Osmo Action © Hardware Info
Volledig scherm
DJI Osmo Action cam © Hardware Info
 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 1. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 2. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.