Volledig scherm
© EPA

Duitsland waarschuwt voor gezichtsherkenning

Automatische gezichtsherkenning en overal videocamera's, dat is niet automatisch een goede zaak. Dat zegt het hoofd van de Duitse privacywaakhond, Ulrich Kelber. ''Mensen worden ten onrechte verdacht. We dreigen het evenwicht tussen veiligheid en vrijheid te verliezen'', aldus Kelber. Volgens hem is het alleen al vanwege de mogelijke fouten ''erg problematisch''.

Duitsland heeft vorig jaar een proef gedaan met gezichtsherkenning op een station in Berlijn. Speciale software scande volautomatisch de gezichten van iedereen die in beeld kwam. Vier op de vijf proefpersonen werden herkend. De regering concludeert dat het mogelijk is om het systeem op meer plekken te gaan gebruiken.

Kelber wil ook niet dat providers verplicht worden om alle gegevens van hun klanten op te slaan. Hij wil dat de regering die plannen voor dataretentie intrekt. ''Opslaan van telefoon- en internetdata zonder dat daar een aanleiding voor is, gaat in tegen de grondwet. Eerst alles over iedereen verzamelen en dan kijken of je het ergens kunt gebruiken, dat kan niet.''