Duizend experts, onder wie Elon Musk en oprichter Apple, slaan alarm over AI: pauzeer de ontwikkeling
ook nederlanders bezorgdDe intelligentie van chatbots en computers (AI) wordt in dit tempo zó krachtig dat het de vraag is of de mens haar onder controle kan houden. Daarom moet er zo snel mogelijk een stop komen op de ontwikkeling van deze zogeheten kunstmatige intelligentie (AI). Die oproep doen ruim duizend prominente wetenschappers en techdeskundigen wereldwijd, onder wie miljardair Elon Musk, Apple-medeoprichter Steve Wozniak en de Nederlandse hoogleraar Frits Vaandrager.
In een alarmerende open brief pleiten de wetenschappers voor een pauze van zes maanden in de voorbereiding van nog slimmere systemen dan die nu op de markt zijn, om regels en toezicht op kunstmatige intelligentie beter in beeld te krijgen. Technologiebedrijven als Microsoft, Google en Facebook zijn de laatste maanden in een gevecht verwikkeld waarin ze elkaar proberen te overtreffen met nóg slimmere chatbots, die antwoorden en andere teksten kunnen produceren die nauwelijks nog van menselijke conversaties verschillen.
Het programma ChatGPT is op dit moment de populairste chatbot die zelf teksten kan schrijven, op basis van grote hoeveelheden data uit bijvoorbeeld boeken, nieuwsartikelen of websites. Over het taalmodel GPT-4, dat begin maart door Microsoft-partner OpenAI is gelanceerd, constateren techneuten dat ze ‘vonken’ van mensachtige intelligentie waarnemen. Inmiddels zijn nog slimmere versies in de maak, waarvan wordt gevreesd dat die de intelligentie van mensen zal evenaren of overtreffen.
De ondertekenaars vrezen op dit moment voor een gebrek aan vangrails, voor het geval dat AI-systemen de maatschappij ontwrichten. Zo schrijven criminelen nu al met ChatGPT zeer realistische phisingmails. Met de oproep willen de wetenschappers voorkomen dat kunstmatige intelligentie zelfstandig zou kunnen besluiten desinformatie te verspreiden om de wereld naar haar hand te zetten of er zelf voor zorgt dat ze niet door mensen kan worden uitgeschakeld.
Tekst gaat verder onder deze video
Foto's van Trump
Hoogleraar Frits Vaandrager, hoofd van de afdeling softwarewetenschappen aan de Radboud Universiteit, twijfelde geen seconde om de brief te ondertekenen. ,,Er staat weliswaar het woordje ‘open’ in OpenAI, maar heel transparant over hun technologie zijn ze niet. Die angstaanjagend echte foto’s van Trump die gearresteerd wordt, zijn echt nog maar het begin.” Op dit moment investeren veel grote bedrijven in ChatGPT. ,,Die wordt in sneltreinvaart steeds krachtiger, en dat kan grote gevolgen hebben als die niet correct wordt toegepast”, aldus Vaandrager.
De Nijmeegse wetenschapper waarschuwt, samen met andere deskundigen zoals de Israëlische historicus Yuval Noah Harari, ook voor de maatschappelijke gevolgen als veel mensen hun baan verliezen door krachtige AI-systemen. Verder bestaat volgens hen het risico dat deze programma’s ‘onze informatiekanalen overspoelen met propaganda en onwaarheden’. ‘Moeten we alle banen automatiseren, inclusief het werk dat voldoening geeft? Zouden we niet-menselijk verstand moeten ontwikkelen dat ons uiteindelijk kan overklassen en vervangen? Moeten we het verlies van onze beschaving riskeren? Die beslissingen zouden niet moeten worden overgelaten aan niet-verkozen techmanagers’, staat in de brief.
De afgelopen maanden is in het Nederlandse onderwijs veel gediscussieerd over ChatGPT, onder meer omdat sceptici vrezen dat scholieren zelf niet meer leren om te schrijven en informatie te verzamelen als ze dat door een computer laten doen. D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz wil dat het kabinet gaat nadenken over een strategie hoe de voordelen van de technologie kunnen worden gebruikt in het onderwijs, zonder te worden overstemd door de nadelen. Nederlandse universiteiten waarschuwen studenten om ChatGPT niet te gebruiken. Het hulpmiddel is niet toegestaan en valt binnen de definitie van fraude of plagiaat.
Tekst gaat verder onder deze video
‘Bizar dat Musk op het lijstje staat’
Hoogleraar Vaandrager is bezorgd over ChatGPT, maar zegt vooral te vrezen voor toekomstige verkiezingen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. ,,Stel nou dat mensen met verkeerde intenties deze technologie misbruiken om nepnieuws te delen en zo mensen te beïnvloeden? Dat is niet alleen eng, maar vormt ook een bedreiging voor het functioneren van onze maatschappij.” Dat bijvoorbeeld Elon Musk de brief ondertekent, iemand die juist heeft bijgedragen aan die razendsnelle technologische ontwikkeling, doet bij Vaandrager de wenkbrauwen fronzen. ,,Die man is een ongeleid projectiel, redelijk bizar dat hij op dit lijstje staat. Kennelijk is hij teruggekomen op zijn eerdere opvatting over deze technologie.”
Veiligheidsprotocollen
AI-onderzoekers en onafhankelijk experts zouden volgens de ondertekenaars samen algemene veiligheidsprotocollen moeten opstellen. Dat geheel aan regels, waar onafhankelijk toezicht op moet komen, moet ons ervan verzekeren dat nieuwe modellen voor kunstmatige intelligentie veilig zijn. Tegelijkertijd zouden overheden nieuwe instellingen moeten oprichten met de taak om toe te zien op de ontwikkeling van AI.
‘Dit staat niet gelijk aan het opschorten van de ontwikkeling van AI in zijn algemeen, maar eerder een pas op de plaats bij de gevaarlijke wedloop richting steeds grotere, onvoorspelbare modellen met nieuwe capaciteiten’, staat in de brief die woensdagmiddag door 1125 mensen was ondertekend. Naast Elon Musk en Steve Wozniak is de brief ondertekend door talloze deskundigen uit het Nederlandse onderwijs, onder wie Jan Pieter van der Schaar, hoofddocent natuurkunde (UvA), Stuart S. Blume, emeritus hoogleraar science (UvA), Amir Vudka, doctor mediastudies (UvA) en Christoph Weniger, hoofddocent theoretische fysica (UvA).
Dodelijk slachtoffer
De Nijmeegse hoogleraar Vaandrager is blij dat er nu collectief een front wordt gevormd, maar maakt zich tegelijkertijd geen illusies. ,,Ik verwacht niet dat alle bedrijven nu zeggen: we stoppen ermee, maar ik hoop wel dat het signaal wordt opgepikt en dat er nu in Amerika een discussie ontstaat. We stevenen als mensheid af op een gigantische gebeurtenis. Een zorgvuldige reflectie op de goede en slechte kanten van de technologie is nu van cruciaal belang.”
In België heeft de technologie inmiddels een dodelijk slachtoffer geëist. Een Belg, vader van een jong gezin, beroofde zichzelf van het leven na lange gesprekken met een chatbot, schrijft La Libre woensdag.
ChatGPT?
ChatGPT is een chatbot die na een vraag of opdracht teksten opstelt met behulp van kunstmatige intelligentie. De informatie waar ChatGPT z’n antwoorden op baseert is weliswaar openlijk toegankelijk op internet, maar de kracht zit ’m in het samenbrengen van de vele losse puzzelstukjes. Waar een zoekmachine als Google je na een zoekwoord of -vraag verwijst naar andere websites of een beperkt antwoord geeft, is ChatGPT in staat te anticiperen op vervolgvragen en door te zoeken naar aanvullende, relevante informatie.
Als je ChatGPT bijvoorbeeld vraagt naar een analyse van de ontwikkelingen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland wijst het je niet op bestaande artikelen, maar schrijft het de analyse indien gewenst zelf.
Dat gaat niet foutloos. De versie die in november werd gepresenteerd, verkondigde bij meer omvangrijke of specialistische vragen soms behoorlijk veel onzin. Maar versie 4 die vanaf half maart - vooralsnog tegen betaling - gebruikt kan worden, functioneert volgens experts al aanmerkelijk veel beter.
Met de komst van ChatGPT is de toekomst gearriveerd. Is de uitvinding briljant of benauwend? (video):
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1,2 miljard euro
Schadevergoeding gloort voor 230.000 Nederlanders in zaak tegen Facebook na gigaboete
-
Musk richt bedrijf in kunstmatige intelligentie op, vlak voor alarmerende oproep tot ‘pauze’
Elon Musk heeft een bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) opgericht in de Amerikaanse staat Nevada. Dat blijkt uit zakelijke documenten die vrijdag opdoken. Dat is opmerkelijk, omdat Musk kort daarna met duizenden andere deskundigen opriep tot een ‘pauze’ in de de ontwikkeling van AI. -
PREMIUMRapport WRR
‘Dringend regels nodig voor gebruik artificiële intelligentie’
Het is hoog tijd dat Nederland regels opstelt over het gebruik van artificiële intelligentie. Daarvoor waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) vandaag in een nieuw rapport. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
PREMIUM
We sturen steeds minder sms’jes, maar krijgen er steeds meer: ‘Deze markt is mega’
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Storing ING voorbij, maar klanten niet te spreken over zoveelste digitale ongemak
De storing met internetbankieren en de mobiele app van ING is voorbij. Daarmee komt een einde aan een nieuwe ronde van digitaal ongemak voor vele tienduizenden klanten. Vrijdagmiddag rond half 3 werd de financiële instelling voor de zoveelste keer in korte tijd getroffen door malheur. De bank biedt haar excuses aan.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJW Roskam