Een deuk in je pink door een smartphone: kan dat?
Een deuk in je pink omdat je elke dag je smartphone te lang vasthoudt. De ‘smartphonepink’ is een fenomeen dat vrijwel jaarlijks terugkomt op sociale media. Maar de foto’s van ingedeukte pinken blijken nogal aangedikt.
Je kan het je ergens wel voorstellen: als je je smartphone de hele dag tegen de binnenkant van je pink aangedrukt houdt, dan kan dat vast problemen opleveren. Regelmatig verschijnen er op Instagram, Twitter en andere sociale media afbeeldingen van schijnbaar permanent verwrongen pinken.
Onzin, zegt Henk Stam, directeur van het Hand- en Polscentrum dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van hand- en polsproblematiek, en voormalig hoogleraar aan het Erasmus MC. „Het is geen medische aandoening in de zin dat je bij onderzoek een echte afwijking vindt”, vertelt Stam. Ze staan ook niet in de rij bij het Hand- en Polscentrum. „We behandelen meer dan duizend mensen per jaar, maar wij zien ze niet. Ik heb het zelfs nog nagevraagd bij enkele huisartsen.”
Vinger is al hol
Het idee van een ‘smartphonepink’ vindt Stam dan ook niet echt geloofwaardig. „Als je kijkt hoe zwaar een smartphone is en hoe lang je hem aan één stuk gebruikt, dan is het niet aannemelijk dat je er een afwijking aan overhoudt.” Hij wijst erop dat de meeste mensen hun smartphone regelmatig wegleggen, bijvoorbeeld om een kop koffie te nemen.
Wel snapt hij waarom mensen denken dat zij een dergelijke aandoening hebben. „Kijk maar naar de tweede vingerkoot van je pink. Die is van zichzelf al hol aan de binnenkant, en dik aan de buitenkant.” De druk die je tijdelijk op je huid legt, bijvoorbeeld door even een smartphone vast te houden, doet de rest: „Je drukt dan het vocht tijdelijk uit het weefsel.”
Een smartphone is daarin niet veel anders dan een pen. „Ik heb zelfs eelt op mijn vingers door het vele schrijven. Maar niemand spreekt van een ‘schrijfwijsvinger’, omdat we al heel lang weten wat een pen is. Je ziet bij nieuwe technologie altijd claims dat die klachten veroorzaken.”
Maak je niet druk
Kan het dan echt geen kwaad om zo lang je smartphone te gebruiken? „Ik heb één keer meegemaakt dat een 15-jarig meisje langs kwam met een smartphonegerelateerde klacht. Ze ging naar de neuroloog, omdat ze misschien carpaal tunnelsyndroom had, een afgeklemde zenuw in haar pols. Maar bij het onderzoek konden we niks vinden.”
Het getintel dat ze in haar duimen voelde, bleek een simpele oorzaak te hebben: ze gebruikte de duimen te vaak om berichten te schrijven op haar telefoon. Maar daarvoor heb je helemaal geen medische ingreep nodig, aldus Stam. „Ik vroeg haar om haar smartphonegebruik in te perken tot drie keer een half uur per dag. En om meer met haar wijsvingers te tikken.”
Het probleem loste toen vanzelf op. „Als je last heb van je handen door je smartphonegebruik, moet je je niet te druk maken”, adviseert Stam. „Neem wat meer pauze, zet je vingers in een andere positie op de telefoon, en gebruik de spraakfunctie meer.”
Let wel op je houding
Het echte gevaar van de smartphone ligt namelijk helemaal niet bij je handen. Je nek en schouders kunnen veel meer te lijden hebben onder overmatig telefoongebruik.
„Veel mensen buigen zich richting hun telefoon, in plaats van de telefoon hoger te houden”, zegt Stam. „Dat is niet zo’n probleem als je wat jonger bent, maar als je ouder bent, kun je op de lange termijn veel pijn in je rug en nek voelen als je te veel in die houding zit. En dat is veel lastiger te behandelen.”
Zijn belangrijkste advies: blijf je bewust van je houding en wissel af en toe hoe je zit als je je smartphone gebruikt. „Dat kost niks, maar gebeurt heel weinig.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
PREMIUM
Steeds jonger krijgen kinderen hun eerste mobieltje, deze website helpt om problemen voor te zijn
In groep 5 van de basisschool heeft soms de helft van de kinderen al een mobiele telefoon. Hoe voorkom je ze te maken krijgen met bijvoorbeeld pesten of erger via dat mobieltje? De website mijneigentelefoon.nl, opgezet door Rico IJntema, wijst de weg. -
Dit waren de smartphonetrends van 2021 (en dit staat ons volgend jaar te wachten)
Van de sinterklaasviering tot de oliebollen: we luiden het oude jaar uit met bekende tradities. Zo ook de jaarlijkse samenvatting van wat dit jaar ons aan smartphones bracht – en de vooruitblik op wat er komen gaat. -
Bang dat kinderen de creditcard plunderen vanaf je smartphone? Zo voorkom je het
Je leent je smartphone uit aan je kind, en de volgende dag rollen de rekeningen binnen. Het gebeurt ouders nog elke dag. Gelukkig hebben smartphonemakers allerlei opties ingebouwd om spontane aankopen te voorkomen. Maar waar vind je die? -
Elon Musk: Overname Twitter kan mogelijk voor lagere prijs
Tesla-topman Elon Musk denkt dat een overname van berichtendienst Twitter mogelijk voor een lagere prijs kan. Musk heeft een overnamebod op Twitter gedaan van 44 miljard dollar (ruim 42 miljard euro), maar vrijdag zei hij dat die overname ‘tijdelijk gepauzeerd’ is. Hij wil namelijk eerst meer duidelijkheid over het aantal spamaccounts op Twitter.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
VS loven beloning tot 10 miljoen dollar uit voor aanhouding Russische NotPetya-hackers
Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een beloning tot 10 miljoen dollar (bijna 9,4 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van zes beruchte Russische hackers. Deze zouden in opdracht van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) onder meer de gijzelsoftware NotPetya hebben verspreid. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.