Een smart speaker van Apple, Google of Amazon? Dit zijn de verschillen
Alexa heerst, Siri is al negen jaar oud en Google Home verovert de Nederlandse huishoudens. We zetten de belangrijkste weetjes over de populairste smart speakers op een rij.
Amazon Alexa: nog geen vaste voet
Wereldwijd is Amazons Alexa marktleider wat slimme assistenten betreft, maar dat komt vooral omdat de AI van het Amerikaanse bedrijf een snelle groei nam in de Verenigde Staten. In Europa is dat heel wat minder: hier lijken we eerder geneigd om Google Assistant binnen te halen.
De taalbarrière is een factor: Amazon heeft nog geen Nederlandse versie van Alexa. Bij ons vind je drie varianten van Amazons eigen Echo smart speaker (Alexa inclusief): Echo Plus (150 euro), Echo (117 euro) en Echo Dot (67 euro). Hoe duurder de toestellen, hoe beter de audio, al zijn er ook kleine verschillen in het aantal gespecialiseerde smart home-platformen waarmee ze samenwerken.
Google Home: de goedkope krachtpatser
Slimme speakers zijn in de regel vooral een fancy kastje met speakers, microfoons en een antenne voor draadloos internet erin. Het zware werk - het verstaan van je commando’s en het bijleren over je voorkeuren - gebeurt strikt genomen buiten de toestellen zelf, in de cloud.
Om die reden legt Google zijn meest eenvoudige smart speaker, de Nest Mini, voor minder dan 50 euro in de winkel. Voor een gebruiker is het simpel om er een paar te kopen: eentje voor de keuken, de badkamer, de woonkamer, de garage… die je allemaal toegang verlenen tot je Google Assistant.
Apple HomePod: duurder dan de rest
Met Siri was Apple de eerste van de grote techbedrijven dat een slimme assistent in zijn smartphones en tablets installeerde. Dat was - hou je vast - al in 2011, in de iPhone 4S. Een jaar eerder was de slimme assistent ook al beschikbaar via een downloadbare app. Ondertussen wordt Siri veel gebruikt op smartphones, maar ook Siri wist de huiskamer nog niet volledig te veroveren. Apple heeft wel een slimme speaker op de markt, de HomePod, maar die brak vooralsnog geen potten, ook al omdat hij qua prijs - 300 euro - fors uitsteekt boven de producten van Google en Amazon. Het bedrijf is naar verluidt bezig met een opvolger, maar dat is nog even wachten.
Smart speakers zijn overal
Natuurlijk zaten de slimme assistenten van Google en Apple al lang in de mobiele toestellen en computers van de fabrikanten. Denk bijvoorbeeld aan MacBooks en Chromebooks, gebaseerd op het tweede besturingssysteem van Google. Het aantal toestellen waarin de huis-AI van de drie grote fabrikanten zit, is de afgelopen twee jaar stevig gegroeid.
Google Assistant zit nu in de meeste tv-toestellen met Android TV als besturingssysteem, van merken als Philips en Sony. Voor fabrikanten van draadloze speakers, zoals Sonos, was het een maar een kleine moeite om er ook toegang tot de smart assistants in te bouwen, dus de meeste ervan dragen gewoon alle drie de systemen. En dan is er de felle opmars van de zogenoemde ‘hearables’: koptelefoons als de Momentum Wireless van Sennheiser en de WF-1000XM3-oortjes van Sony laten je binnen- of buitenshuis communiceren met de AI-butlers, zonder dat je daarvoor zelfs je smartphone moet bovenhalen of in de buurt van een slimme speaker moet staan.
Tip: Hier kun je alle smart speakers vergelijken, ook qua prijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUM4
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Ticketswap gaat strijd met handelaren aan: nieuwe functie verdeelt winst met organisator
Ticketswap gaat de strijd aan met doorverkopers die winst willen maken op concertkaartjes. Het bedrijf introduceert een nieuwe functie waarmee de eventuele winst op verkochte kaarten evenredig verdeeld wordt onder de verkoper van een ticket en de organisator van een evenement. Het doorverkoopplatform hoopt daarmee dat er minder frauduleuze of te dure tickets in omloop zullen zijn. -
Radiostilte voorbij: sofwarebedrijf Nebu moet van rechter nu écht meer info over hack geven
Softwareleverancier Nebu uit Wormerveer moet meer informatie geven aan een van zijn opdrachtgevers, marktonderzoeker Blauw uit Rotterdam, over een datalek. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank besloten in een kort geding dat was aangespannen door Blauw.
-
BBC niet eens met Twitter-label ‘door de overheid gefinancierd’
-
-
-
Deze robotstofzuigers maken je leven een stuk gemakkelijker
Ieder jaar worden er wereldwijd zo’n 50 miljoen stofzuigrobots verkocht. Als je alle verkopen sinds doorbraakjaar 2012 telt, zijn er al een paar honderd miljoen gebruikers op de wereld die er een hebben. Het belangrijkste nadeel is dat ze nog relatief duur zijn. Het voordeel is natuurlijk wel het ontzettende gebruiksgemak. We zetten een aantal modellen op een rij. -
Vijf redenen om een slimme speaker in huis te halen
Trendwatchers zijn het er unaniem over eens: slimme speakers zullen in de toekomst nog véél belangrijker worden. Twijfel je zelf nog sterk aan het nut ervan? Hier zijn vijf goede redenen om er toch eentje aan te schaffen.