Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP

Facebook haalt Russische accounts met Amerikaanse politieke boodschappen uit de lucht

Facebook heeft een netwerk van Instagramaccounts die vanuit Rusland werden beheerd, uit de lucht gehaald. De accounts richtten zich met politieke boodschappen op Amerikanen in een poging de presidentsverkiezingen van volgend jaar te beïnvloeden. De Russen deden zich voor als Amerikanen uit onder andere de staten Virginia en Florida, meldt Facebook.

Het Russische netwerk ‘toonde enkele links’ naar het Russische Internet Research Agency (IRA), een organisatie die volgens Washington door Moskou werd gebruikt om zich te bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen van 2016. ,,We zien dat deze operatie grotendeels is gericht op het Amerikaanse publieke debat en zich bezighoudt met uitdagende politieke kwesties die soms verdeeldheid zaaien in de VS’’, zei Nathaniel Gleicher, hoofd veiligheidsbeleid van Facebook. ,,Ik kan niet precies zeggen wat hun doel was’’, voegde hij eraan toe.

Beïnvloeden

Facebook haalde ook drie Iraanse netwerken uit de lucht. Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen hebben gewaarschuwd dat Rusland, Iran en andere landen kunnen proberen het resultaat van de presidentsverkiezing van volgend jaar te beïnvloeden en zeggen dat ze alert zijn op tekenen van buitenlandse invloedscampagnes op sociale media.

Moskou en Teheran hebben de aantijgingen herhaaldelijk ontkend.

Gleicher zei dat het IRA-gelinkte netwerk vijftig Instagramaccounts en één Facebookaccount gebruikte om 246.000 volgers te verzamelen, waarvan ongeveer 60 procent in de Verenigde Staten. ,,Ze waren behoorlijk gefocust op publieksopbouw, wat je eerst doet als je een soort operatie probeert op te zetten.’’

  1. Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Dit zijn de beste laptops voor minder dan 800 euro

    Voor een echt goede laptop moest je vroeger een flinke duit betalen, maar die tijd is gelukkig al even voorbij. Ook in de prijscategorie 500 tot 800 euro (de middenklasse) vind je tegenwoordig uitstekende én snelle toestellen, met dank aan de processoren. Wil je graag een compacte laptop, dan is eentje van 14 inch (scherm van 31 cm breed) een interessante keuze. Tweakers koos de vier beste laptops uit in hun tweemaandelijkse laptoptest.