Volledig scherm
© REUTERS

Facebook klaagt twee appmakers aan wegens klikfraude met advertenties

Facebook heeft twee appmakers uit Hongkong en Singapore aangeklaagd op verdenking van klikfraude. De ontwikkelaars brachten apps uit in de Google Play Store die de smartphones van gebruikers infecteerden met malware, zodat ze gebombardeerd werden met advertenties die ook nog eens automatisch werden aangeklikt. Daardoor konden de appmakers veel geld opstrijken. 

De malware-apps leken onschuldige virusscanners of batterijduurverlengers. Er staan ook nu nog apps van de bedrijven, genaamd LionMobi en JediMobi, in de Play Store. Het gaat bijvoorbeeld om Power Security-Anti Virus, Phone Cleaner. Een app die volgens de downloadwinkel 50 miljoen keer gedownload is en bijna 250.000 recensies heeft gekregen. Veel gebruikers klagen dat de app hun telefoon traag maakt en advertenties toont.

Een andere app is Color Note Prote, een zogenaamde notitieapp. Die is een miljoen keer geïnstalleerd en in de reacties klagen gebruikers dat er advertenties getoond worden ook nadat de app is afgesloten.

De bedrijven waren lid van Facebook’s Audience Network voor advertenties. Beide appmakers zijn geschorst door Facebook en  adverteerders die kosten hebben gemaakt hebben hun geld teruggekregen.

Niet nieuw

Adware-apps en klikfraude zijn geen nieuw fenomeen, maar volgens Facebook is de zaak tegen de ontwikkelaars een van de eerste in zijn soort. Het sociale netwerk is vrijwel volledig afhankelijk van inkomsten uit advertenties.

 1. Man verliest één miljoen euro met bankpasfraude: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Man verliest één miljoen euro met bankpas­frau­de: ‘hij stuurde z'n pasje op’

  Een man uit het noorden van Nederland is begin september slachtoffer geworden van de grootste ‘phishingzaak’ in Europa: cybercriminelen plukten in één nacht tijd maar liefst één miljoen euro van zijn bankrekening. De man had zijn bankpas opgestuurd om in te wisselen voor een nieuwe. Het slachtoffer moet nog maar afwachten of hij het geroofde geld terugkrijgt. ‘Dit is een heel opmerkelijke zaak'.
 2. Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder
  Review

  Apple MacBook Pro 16" review: Meer MacBook voor minder

  Als er een laptop is die de gemoederen kan laten oplopen, dan is het wel de MacBook Pro van Apple. In 2016 was er reden genoeg voor discussie, want Apple had het ontwerp van zijn duurste laptop behoorlijk aangepast. Niet iedereen was even blij met die wijzigingen en vooral het nieuwe toetsenbord kwam Apple op behoorlijk veel kritiek te staan, niet in de laatste plaats omdat het toetsmechanisme gevoelig was voor stof en vuil, waardoor toetsen konden blijven hangen.
 3. Apple AirPods Pro: vooruitgang om voor te sparen
  Review

  Apple AirPods Pro: vooruit­gang om voor te sparen

  Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadloze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.