Feit of fictie: verhogen shops hun prijzen voorafgaand aan Black Friday?
Het is een vaak gehoorde klacht: shops verhogen in aanloop naar een kortingsfestijn als Black Friday de prijzen, om daarna grote kortingen te beloven op deze hogere prijs en zo uiteindelijk weer op het originele bedrag uit te komen. Nepkorting dus - sommigen spreken zelfs over ‘Fake Friday’. Maar is dat ook echt zo? Onze collega's van Tweakers zochten het uit.
Delen per e-mail
In de Prijsvergelijker houden we niet alleen de huidige prijs van elektronicaproducten bij alle bekende webshops bij, maar bewaren we ook alle historische prijzen in onze database. Daardoor hebben we honderden gigabytes aan prijsdata om te analyseren.
In ons eigen Black Friday-aanbiedingsoverzicht gebruiken we ook die historische data: we tonen alleen producten die minimaal vijftien procent in prijs zijn gezakt ten opzichte van vorige week én die ook in de afgelopen drie maanden niet voor de aanbiedingsprijs of lager beschikbaar waren. Dat levert nu al een imposante lijst aanbiedingen op en komende vrijdag vermoedelijk nog veel meer.
Data
Voor ons onderzoek pakten wij de 150 meest populaire consumentenelektronicaproducten uit de Hardware.info Prijsvergelijker en daarvan bepaalden we de op dit moment laagste prijs van alle webshops. Uit historische data haalden we de laagste prijs van één week geleden, twee weken geleden, drie weken geleden, en zo door tot aan zes weken terug. Voor al die data berekenden we een gemiddelde van die laagste prijzen. Wat blijkt: bij die 150 producten zien we een continu dalende lijn, die vermoedelijk komende vrijdag nóg verder doorgezet wordt.
Oftewel: dat shops stelselmatig hun prijzen verhogen in aanloop naar Black Friday, blijkt absoluut niet waar. Het zal wellicht incidenteel voorkomen, dat zien we ook sporadisch wanneer we inzoomen op individueel productniveau, maar het is zeker niet iets wat veel gebeurt. Voor de incidentele gevallen is niet uit te sluiten dat het een andere reden heeft.
Wel goedkoop
Dat betekent echter niet dat iedere Black Friday-aanbieding die je ziet ook daadwerkelijk een goede deal is. Het kan best zo zijn dat een specifieke onlineshop 20 procent of zelfs 30 procent van zijn prijs afhaalt, maar daarmee op dezelfde prijs uitkomt als een andere shop, die gedurende het jaar het product altijd al goedkoper aanbiedt. Een goedkope shop die geen of beperkte korting geeft, kan nog altijd een betere deal hebben dan een dure shop die procentueel veel korting heeft.
Zie je op vrijdag een aanbieding van het door jou gewenste product: sla dan zo snel mogelijk toe!
Zodoende loont het altijd de moeite meerdere shops te vergelijken als je een aanbieding ziet. Idealiter gebruik je natuurlijk een prijsvergelijker, waarbij je op Hardware.info als voordeel hebt dat je onder het prijsoverzicht op alle productpagina’s een grafiekje vindt met het verloop van de laagste prijs over de tijd. Zo kun je eenvoudig checken of een aanbieding ook écht scherp is.
Beperkt aantal
Ten slotte nog een laatste tip: veel Black Friday-aanbiedingen zijn een samenwerking tussen fabrikant en shop. In zo’n geval verkoopt de fabrikant een (beperkt) aantal exemplaren van een specifiek product voor een lagere prijs aan een shop, waarna die shop het product op zijn beurt voor een lagere prijs aan jou als consument kan aanbieden. Is het aantal producten dat de shop voor de verlaagde prijs kon inkopen op, dan zal de shop genoodzaakt zijn de aanbieding te staken en de prijs terug te zetten naar het originele niveau.
Wij zullen de laatste zijn die mensen aanraden impulsaankopen te doen. Ons advies is wel: bedenk je in de dagen vóór Black Friday en Cyber Monday goed welke zaken je graag wilt kopen en maak daar een lijstje van. Zie je op vrijdag een aanbieding van het door jou gewenste product: sla dan zo snel mogelijk toe!
Bekijk de do’s en dont’s van Black Friday:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bitcoin zet opmars voort naar recordwaarde van meer dan 28.000 dollar
De digitale valuta bitcoin zet zijn recente opmars duidelijk voort. De munt werd woensdagmorgen verhandeld voor een recordwaarde van meer dan 28.000 dollar per stuk (zo’n 22.840 euro). Alleen al in december won bitcoin 47 procent aan waarde. -
Twitter-topman: niet trots op Trump-ban, wel goed besluit
Twitter-topman Jack Dorsey zegt dat hij niet trots is op, of blij om, de ban van het account van scheidend Amerikaans president Donald Trump. Op zijn eigen account schrijft Dorsey dat hij wel achter de beslissing staat. -
Cyber Monday 2020 Is die smartphone-deal wel écht een koopje? Bekijk het hier
Is het tijd voor een nieuwe smartphone? Dan is dit het uitgelezen moment. Het is Cyber Monday, een commerciële feestdag waarop in navolging van Black Friday de meeste webwinkels met flinke aanbiedingen smijten. Deze site houdt deze shops in de gaten met onze prijsvergelijker die je onderaan dit artikel vindt, zodat je niet een oneerlijke aanbieding koopt. -
Hier vind je deze Black Friday de beste (en eerlijkste) aanbiedingen
De winkelstraten blijven leeg vanwege het coronavirus, maar het lijkt er sterk op dat er opnieuw records gebroken worden deze week voor Black Friday. Een hele Black Friday-week dus, want de vrijdag zelf is allang niet meer het hoogtepunt. De webshops maken er een heuse feestweek van en gaan zelfs maandag, op Cyber Monday, nog even door. In dit artikel tref je de populairste en bovenal eerlijkste deals. -
Waarde bitcoin duikt omlaag na recordstijging
De waarde van de bitcoin is flink afgenomen na een opmerkelijke opmars eerder, waarbij de digitale munt record op record stapelde. De bitcoin kelderde gisteren en vandaag met wel 18 procent tot 33.500 dollar (27.400 euro), de grootste daling in twee dagen sinds mei vorig jaar.
-
PREMIUM
Video ‘Covid-tech’ steelt de show op elektronicabeurs CES
De CES in Las Vegas is de hoogmis voor de makers van technologische snufjes. Dit jaar is de Consumer Electronics Show vanwege corona volledig digitaal. De noviteiten zijn er niet minder om en ‘covid-tech’ steelt de show. -
Apple verwijdert 39.000 games uit Chinese appstore vanwege regels overheid
Apple heeft 39.000 games uit zijn Chinese App Store verwijderd omdat deze geen licentie hebben om in China verspreid te worden. 31 december was de deadline die Apple had gesteld waarvoor gamemakers een licentie van de overheid moesten aanleveren. -
Nieuwjaarsschoonmaak! Deze hypermoderne stofzuigers raden we aan
Tijd voor de nieuwjaarsschoonmaak! Heb jij ook een trouwe viervoeter in huis rondlopen? Hoe tof huisdieren ook zijn, één belangrijk nadeel is wel dat je echt vaker moet stofzuigen, zeker als je langharigen hebt. Kijk dus sowieso uit naar een stofzuiger die specifiek geschikt is om dierenharen te verwijderen.