Volledig scherm
Doom © Doom

Gameklassieker Doom is 25 jaar oud: 18 gratis nieuwe levels

Gameklassieker Doom is 25 jaar en wie jarig is, trakteert. De maker van de game, John Romero, heeft achttien nieuwe levels gebouwd, die gratis worden verspreid. Ook zijn er twee pakketten voor de echte fans. Alles is nu te bestellen en is in februari beschikbaar. Gamers hebben de oorspronkelijke, geregistreerde game uit 1993 nodig om de nieuwe levels te kunnen spelen.

Romero heeft zijn project maandag gepresenteerd. De uitbreiding kreeg de naam Sigil. Negen levels zijn individueel te spelen, de andere negen zijn multiplayer.

In de twee pakketten zit onder meer een album van metalgitarist Buckethead. De simpele versie kost 39,99 dollar. De luxe versie van 166 dollar bevat ook informatie over de game, een speciale munt, een T-shirt en een tinnen beeldje van Romero’s gespietste hoofd.

Romero liet in de afgelopen maanden al uitlekken dat er nieuws op komst was. Dat leidde tot speculaties over een compleet nieuwe game, maar dat blijkt niet het geval.

Doom kwam op 10 december 1993 op de markt. De game werd miljoenen keren verkocht, via winkels en via illegale kopieën. Doom is berucht om zijn bloederige graphics. De hoofdpersoon is een ruimtemarinier, de Doomguy, die moet vechten tegen een invasie van demonen uit de hel. De game kreeg drie vervolgen: Doom II: Hell on Earth (1994), Doom 3 (2004) en Doom (2016). De laatste was een groot succes en krijgt een eigen vervolg: Doom Eternal.

John Romero (51) is een beroemde gamemaker. Hij ontwierp begin jaren 90 gezinsvriendelijke games als Dangerous Dave en Commander Keen, maar hij was ook betrokken bij bloederige schietspellen als Wolfenstein en Quake.

Volledig scherm
Doom Sigil box © Doom
  1. Gokelement in games kan kinderen in problemen brengen

    Gokelement in games kan kinderen in problemen brengen

    In populaire games zoals het voetbalspel FIFA zit een gokelement dat in strijd is met de gokwet. In België is speluitgever EA Sports per direct gestopt met het verkopen van die zogenaamde FIFA-punten, omdat het daarmee de wet overtreedt. In Nederland is de spelontwikkelaar ook in overtreding, maar kunnen kinderen met die punten in het spel nog wel voetbalspelers kopen, liefst zeldzame, dure spelers. Waarom kunnen kinderen in Nederland nog wel gokken?